Svijet

Ministar potvrdio: Ukrajina od Amerike i Njemačke dobila još višecjevnih raketnih sistema

Ukrajina je dobila još njemačkih i američkih višecijevnih raketnih sistema, u sklopu pošiljke naoružanja visoke preciznosti koje su obećali njeni saveznici, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane.

Vlada u Kijevu od početka ruske invazije poziva zapad da joj šalje artiljeriju dugog dometa kako bi preokrenula situaciju u ratu i napala ruske linije snabdijevanja i skladišta naoružanja.

Moskva optužuje zapad da slanjem oružja produžuje sukob, a pošiljke naoružanja dugog dometa koristi kao opravdanje za osvajanje dodatne ukrajinske teritorije.

“Ukrajina je dobila još četiri američka sistema HIMARS”, rekao je ministar Oleksij Reznikov, prenosi HRT.

Zahvalan sam američkom predsjedniku, ministru obrane i svim Amerikancima za osnaživanje ukrajinske vojske, objavio je na Twitteru.

Raketni sistemi HIMARS imaju duži domet i precizniji su nego ukrajinsko naoružanje iz sovjetskog doba, omogućavajući time ukrajinskoj vojsci da cilja na mete koje su joj ranije bile predaleke.

Prema procjenama stručnjaka, Ukrajina već koristi nekoliko desetina HIMARS-a. Ukrajinska vojska dobila je i tri sistema MARS II, njemačku verziju američkog M270 MLRS-a.

To je objavila njemačka ministrica odbrane Christina Lambrecht 26. jula.

Proizvođač tog sistema Kraus-Maffei Wegmann tvrdi da MARS II ima domet do 70 kilometara, ovisno o municiji koja se koristi.

Ukrajina je od Njemačke već dobila haubice Panzerhaubitze 2000, a Lambrecht je krajem jula najavila i slanje pet proturaketnih sistema Gepard.

Kijev je ranije objavio da mu, između ostalog, treba hiljadu haubica, 500 tenkova i hiljadu dronova da odvrati ruski napad. Ukrajini su artiljerijske sisteme poslale i Velika Britanija, Francuska, Norveška i Poljska.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare