Politika

Ministar Šeranić najavio novu strategiju testiranja: Krećemo u širi skrining

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, najavio je novu strategiju testiranja te je uputio jasna upustva domovima zdravlje. Rekao je da će ov sedmica sedmica proći u pojačanom testiranju na zarazu koronavirusom.

“Jučer smo imali stručni sastanak sa kolegama epidemiolozima i mikorbiolozima u vezi sa daljom strategijom testiranja. Naglasio bih da imamo dovoljno testova, između 18.000 i 20.000, i da će oni biti stavljeni u upotrebu”, objašnjava Šeranić.

Poručuje da će se ići u širi skrining zdravstvenih radnika, bez obzira na to da li oni imaju simptome ili ne.

“Testiraćemo ih metodom slučajnog uzorka, kako bismo provjerili njihovo zdravstveno stanje. Takođe, pod nadzor ćemo staviti i njegovatelje u staračkim domovima, kako bismo spriječili da zaraza uđe u ove objekte”, naglašava Šeranić.

Dodaje da su svi domovi zdravlja u obavezi da aktiviraju svoje ambulante za akutne respiratorne infekcije. Uzorkovanje će se raditi svima koji imaju bilo kakvu vrste respiratorne infekcije, bez obzira mogu li se dovesti u vezu sa nekim ko je pozitivan na korona virus.

“Ostajemo pri strategiji da ćemo licima iz domaćinstva gdje su registrovani pozitivni na korona virus, takođe raditi testiranje, kako bismo spriječiti širenje zaraze u porodici”, kaže Šeranić

On objašnjava da se lice smatra oporavljenim od zaraze, kad dva kontrolna testa u 24 sata pokažu negativan nalaz.

“Onima koji su u lokalnim karantinima, po isteku period od 14 dana uzećemo uzorke i testirati ih, prije nego što ih vratimo u zajednicu”, kaže Šeranić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare