Region

Ministar vanjskih poslova Srbije: Trudimo se da ne uvedemo sankcije Rusiji, ali…

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine i da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, ali je da njen prioritetan cilj brži evropski put.

“Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži evropski put da bismo promijenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi”, rekao je Selaković za RTS.

Selaković je dodao da će Zapad tražiti da Srbija prizna Kosovo, kako bi mogli da kažu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nema pravnog presedana.

“Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borit ćemo se da ona ne ide u tom smjeru, borit ćemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borit ćemo se još jače”, navodi Selaković.

On je istakao da Srbija tvrdi da je napravljen presedan koji će biti korišten i napomenuo da o tome govori na osnovu razgovara koje je imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, AFrike, Azije “koji su svjesni toga”.

On je naglasio da Beograd “neće sjediti vezanih ruku i nogu i ćutati i da će se boriti na svaki mogući način”.

Selaković je rekao da bi 16. maja trebalo da prisustvuje radnom ručku u Bruxellesuu povodom sastanka Vijeća za spoljne poslove Evropske unije na kome će zapadni Balkan biti glavna tema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare