Vijesti

Ministar vanjskih poslova u Sloveniji: Vjerujem u rad novog visokog predstavnika, BiH predstavlja najizazovnije pitanje

Anže Logar, ministar vanjskih poslova u Sloveniji kazao kako Evropska unija treba “što je prije moguće” preći s “čekanja” na strategiju “rješavanja problema” kada je riječ o suočavanju s proširenjem i Zapadnim Balkanom.

Između ostalog za Euractiv u intervjuu je kazao kako je posljednih godina strategija EU prema Zapadnom Balkanu bila pristup čekanja da se vidi šta će se desiti.

“Pri čemu blok nije bio previše aktivan u regiji u odnosu na zastoj u reformama”, rekao je Logar, priznajući da je u protekloj deceniji proširenje “otpalo s dnevnog reda EU”. Treće strane su ušle u regiju, a neke su počele izvršavati svoje strateške interese “i to pokazuje ranjivost regije za EU, a to je strateški opasno”, kazao je Logar.

Navodi kako njegovi komentari mogli bi se smatrati pozivanjem na kinesku i rusku diplomatiju “vakcina i maski” u jeku pandemije, koja je podigla zabrinutost u Evropi zbog njihovih namjera u regiji.

“Ako EU ne popuni vakuum na Zapadnom Balkanu, našem neposrednom susjedstvu, neko drugi će to učiniti. U tom smislu, u našem je najboljem strateškom interesu djelovati što je prije moguće i integrirati te zemlje u EU. Vlade zemalja regiona treba “potaknuti i prisiliti” da ubrzaju reforme. Proces proširenja “mora biti održiv, a te bi zemlje trebale biti sigurne da će, ako ispune određene ciljeve, za njih doći sljedeći korak – članstvo”, to se posebno odnosi na zemlje kandidate Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, pojasnio je Logar.

Upitan o takozvanim “non paperima”, Logar je ponovio da Slovenija čvrsto podržava teritorijalni integritet Zapadnog Balkana. Logar je rekao da će slučaj Bosne i Hercegovine predstaviti najizazovnije pitanje u regiji i da polaže “veliku nadu” u rad novog visokog predstavnika Christiana Schmidta koji uskoro preuzima funkciju.

“Prije rješavanja pitanja Bosne i Hercegovine trebali bismo riješiti neko drugo regionalno pitanje kako bismo dokazali da možemo postići rezultate. Ako započnemo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ako bude napretka u procesu Beograd-Priština, ovo će definitivno poslati vrlo pozitivnu poruku regiji i s tim bismo na kraju mogli učinkovitije pristupiti BiH”, dodao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare