Politika

Ministar zdravstva FBiH: Pred nama su dvije opasne sedmice

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH organiziralo je press-konfernciju zbog pojave prvog slučaja koronavirusa u FBiH. Resorni ministar Vjekoslav Mandić kazao je da Vlada neće ograničavati sredstva za borbu protiv koronavirusa te da postoji dovoljno sredstava – ukupno 40 miliona KM.

“Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni da u jednom danu ispraznimo dovoljno prostora. Pratit ćemo situaciju i imat ćemo dovoljno prostora, mašina, respiratora, naravno uz pomoć WHO-a”, izjavio je Mandić.

Prema njegovim riječima pred nama dvije opasne sedmice te da možemo očekivati porast broja slučajeva, kako se to dešavalo i u okolnim zemljama.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK, je kazao da zaražena žena u Zenici ima blaže simptome, ali da nadležne u Zeničko-dobojskom kantonu to nije dočekalo nespremne. On je pohvalio i Graničnu policiju jer je pacijentica postupila po njihovim preporukama.

“S njom su bila i dva saputnika koja su isto testirana, a prema nalazu će se i postupati”, kazao je on.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar pohvalio je rad svih organa, posebno sanitarne inspektore koji rade na graničnim prijelazima sa službenicima Granične policije.

“Pozivam naše sugrađane na odgovorno ponašanje, da postupaju prema preporukama. Bez takvog postupanja nećemo postići željeni rezultat, a to je sprečavanje širenja koronavirusa”, izjavio je Pehar.

Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, naveo je kako su slučajevi koronavirusa u našoj zemlji uvezeni tzv. prvi scenarij te da je naš zdravstveni sistem odlično reagovao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare