Ekonomija

Ministarstvo privrede KS uspostavlja prekograničnu saradnju s Crnom Gorom

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerskom odnosu s Regionalnom razvojnom agencijom „Bjelasica – Komovi – Prokletije“ iz Berana apliciralo je na javni poziv za projekte prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

Projekt Razvoj ruralnog turizma planinskih destinacija odabran je i prihvaćen od Delegacije Evropske komisije u okviru Drugog poziva (IPA II) za dostavu projektnih prijedloga prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, dok je njegova ukupna vrijednost 421.331,35 eura.

  • Cilj projekta je izgraditi konkurentniju ponudu ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, potaknuti razmjenu iskustava, kreiranje novih turističkih proizvoda, unapređenje zakonskog okvira, kao i izgradnja kapaciteta seoskih domaćinstava – kazao je ministar privrede Adnan Delić.
PROČITAJTE  Centralna banka BiH: Građani sve više traže stambene kredite, očekuje se povećanje potražnje za potrošačke i nenamjenske

Istakao je i da će se planirane aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma, kao pilot projekti, realizirati na našim planinama Bjelašnici i Igmanu, dok je pilot područje u Crnoj Gori općina Žabljak.

Kroz planirane aktivnosti, naglasio je Delić, cilj je provesti aktivnosti identifikacije, mapiranja i uspostavljanja strategije za ocjenjivanje potencijala ruralnog turizma prekograničnih područja, kao i razvoj novih turističkih usluga, poboljšanje infrastrukture ruralnog turizma kroz izgradnju i unapređenje kapaciteta ruralnih domaćinstava.

Osim toga, razmjenom iskustava s Crnom Gorom, očekuje se unapređenje institucionalnog okvira za kategorizaciju smještaja u ruralnom turizmu Kantona Sarajevo, kao i uključivanje domaćinstava ruralnog turizma u ukupnu turističku ponudu prekograničnih područja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare