Politika

Ministarstvo sigurnosti BiH demantiralo Lavrova: U Ukrajini nema plaćenika iz BiH

"Nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga", saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH (MSBiH).

Odgovor je to na više upita medija i zahtjeva za komentar vezano za izjave o navodnom regrutiranju i upućivanju plaćenika iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu.

"U ovom trenutku, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga", navodi se u saopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je za Russia Today izjavio da "Rusija provjerava informacije o regrutovanju balkanskih plaćenika u Donbasu".

“Rusija je došla do informacija da su plaćenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova poslati u Donbas”, rekao je Lavrov u intervjuu za Russia Today, koji je prenio Suputnik.

“Njemački kancelar Olaf Scholz i svi ostali ljudi iz NATO-a kažu da je NATO odbrambeni savez. Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare nakon pregovora podsjetio Scholza na bombardovanje Jugoslavije 1999. On je rekao da je NATO intervenisao da spriječi genocid nad kosovskim Albancima. Kao, sve su uspješno uradili, a sada ovaj region cvjeta”, podsetio je ministar.