Politika

Ministri Hrvatske, Slovenije i Italije komentirali navodni non-paper o podjeli BiH

Navodni non-paper o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH po etničkim linijama nije bio tema razgovora šefova diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su u petak na Brdu kod Kranja potpisali zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, ali su oni ipak upitani o tome i budućnosti zapadnog Balkana, piše Index.

Sva trojica ministara, Anže Logar, Luigi di Maio i Gordan Grlić Radman, su se načelno složila da je budućnost regije u približavanju Evropskoj uniji i budućem članstvu, kad države na tom području ispune uvjete.

Logar je još jednom ponovio da je papir “koji neki pripisuju slovenskom premijeru nepostojeći i fantomski dokument” i da će Slovenija za vrijeme svog predsjedanja EU u drugoj polovici godine organizirati neformalni evropski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva.

Grlić Radman je reagirao na neke medijske napise u kojima se, u medijskim špekulacijama oko neslužbenog “non-papera” koji pripisuju slovenskoj vladi, što ona niječe, govori i o hrvatskom non-paperu o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koji je ministar, među ostalim, transparentno predstavio sagovornicima prilikom nedavne posjete Sarajevu.

“Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost, odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa”, kazao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog non-papera u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta, čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i “na njega želi baciti “sjenu” i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom”.Povezani postovi: