Politika

Ministri obrazovanja u BiH razgovarali o rezultatima istraživanja PISA i TIMSS

Online sastanak ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kojim je predsjedavala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, održan je danas u organizaciji tog ministarstva.

Tema sastanka bila je implementacija preporuka nakon provedenih međunarodnih istraživanja PISA 2018 i TIMSS 2019, odnosno iniciranje promjena u obrazovanju koje trebaju biti zasnovane na rezultatima navedenih međunarodnih istraživanja.

Tokom sastanka predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koja je u suradnji sa svim nadležnim obrazovnim vlastima i realizirala pomenuta međunarodna istraživanja, informirali su ministrice i ministre obrazovanja o poziciji Bosne i Hercegovine i o rezultatima istraživanja, te dali preporuke donositeljima odluka za dalje djelovanje, a s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja u BiH.

– Vjerujem da su nam svima poznate preporuke koje smo dobili nakon pomenutih istraživanja, a koje se odnose na povećanje obuhvata predškolskim odgojem i obrazovanjem, smanjenjem razlike postignuća učenika boljeg i lošijeg socio-ekonomskog statusa, poboljšanjem kvalitete nastave i nastavnog osoblja, osiguranjem suštinske promjene nastavnih planova i programa prema kurikulumu zasnovanom na ishodima učenja, razvojem čitalačke pismenosti, jačanja procesa evaluacije i praćenja ishoda učenja – istaknula je ministrica Gudeljević tokom obraćanja, naglasivši da donositelji odluka svuda u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, imaju ključnu odgovornost da svako dijete dobije kvalitetno obrazovanje i obuku.

Na kraju sastanka je zaključeno da je potrebno uložiti dodatne napore i poduzeti aktivnosti kako bi se implementirale preporuke nakon provedenih međunarodnih istraživanja PISA 2018 i TIMSS 2019, te osigurati kontinuitet učešća Bosne i Hercegovine u međunarodnim studijama.

Učesnici sastanka su se saglasili da je u narednom periodu potrebno češće organizirati sastanke posvećene obrazovanju kako bi međusobno razmijenili informacije i primjere dobre prakse u vezi sa implementacijom preporuka koje su proistekle iz međunarodnih istraživanja.

Jedna od najvažnijih preporuka tijekom prezenacije rezultata projekta bila je da se na dobijene rezultate ne može utjecati, ali svatko u svom domenu može učiniti sve kako bi se pokrenule nužne reforme u našoj državi, saopćeno je iz kabineta ministrice Gudeljević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare