Vijesti

Ministrica Duraković posjetila Zavod Pazarić: Podrška inkluzivnom obrazovanju

Delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, predvođena ministricom Jasnom Duraković, posjetila je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ova posjeta potvrda je spremnosti resornog ministarstva da u saradnji sa menadžmentom Ustanove podrži realizaciju aktivnosti u oblasti inkluzivnog obrazovanja  i usavršavanja.

Sistemska podrška

Način je to da se osigura sistemska podrška djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju kako bi, u skladu sa njihovim mogućnostima, bili uključeni u  redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, te, istovremeno, bili osposobljeni da budu funkcionalni, u skladu sa njihovim najboljim interesom.

Kako je pojasnila ministrica Duraković, prvi put u Federaciji BiH, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite FBiH, ove aktivnosti odgoja i obrazovanja u JU Zavodu Pazarić finansirat će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

"S obzirom da su za provedbu planiranih aktivnosti neophodna  značajna finansijska sredstva, u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, osposobljavanje i stručno usavršavanje uposlenika osigurano je 200.000 KM na godišnjem nivou", istaknula je Duraković.

Dodala je kako će, zahvaljujući ovim sredstvima, JU Zavod Pazarić osigurat i adekvatan prijevoz u obrazovne Ustanove, izvršiti nabavku školske opreme i pribora, te sprovoditi i stručno osposobljavanje i usavršavanje stručnog kadra u Ustanovi.

Značajna podrška

Direktor JU Zavoda Pazarić Samir Suljagić, uz zahvalnost povodom značajne podrške, naglasio je važnost izrade kvalitetnog Pravilnika o standardima, Programa osposobljavanja, te Programa obrazovanja.

S obzirom na važnost odgoja i  obrazovanja svakog djeteta, usaglašen je stav da je neophodan interdisciplinarni pristup prilikom izrade programa  osposobljavanja gdje će stručnjaci iz različitih oblasti u saradnji sa resornim ministarstvima osigurati adekvatne programe kojim će se obezbijediti što kvalitetniji uslovi za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Duraković i njeni saradnici obišli su prostorije  JU Zavoda Pazarić, uz druženje sa najmlađim korisnicima u Ustanovi.

U narednom periodu planirano je i potpisivanje Ugovora između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i JU Zavoda Pazarić u kojem će biti definisan način  stvaranju neophodnih uslova u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, stručno ospobljavanje i usavršavanje uposlenika, saopćeno je iz Zavoda Pazarić.