Ekonomija

Ministrica finansija nakon kolapsa druge najveće američke banke 

Sedam dana nakon kolapsa druge najveće banke u historiji SAD-a, američka ministrica finansija Janet Yellen obratila se Odboru za finansije Senata.

Izjavila je da je nacionalni bankarski sistem “i dalje zdrav” i da Amerikanci “mogu biti sigurni” u svoje depozite.

Njeni komentari dolaze u kontekstu sve veće zabrinutosti o stanju globalnog finansijskog sistema. Njene izjave bile su pokušaj da signalizira tržištima da neće biti većeg utjecaja od kolapsa Silicon Valley Bank u Kaliforniji i Signature Bank u New Yorku, prenosi FENA. 

Suočena sa ispitivanjima zakonodavaca o tome kako su kamatne stope Federalnih rezervi pridonijele propasti banaka i hoće li porezni obveznici snositi najveći teret obaveze da oporave štediše u bankama, Yellen je naglasila potrebu da savezna vlada djeluje kako bi osigurala stabilnost na tržištu.

“Svakako trebamo pažljivo analizirati šta se dogodilo da izazove propast banaka i ispitati naša pravila i nadzor kako bismo spriječili ponovnu propast” rekla je Yellen odboru.

Za manje od sedam dana, banka Silicijske doline propala je nakon što su štediše požurile da povuku novac usljed zabrinutosti zbog zdravlja banke. Tokom vikenda je stigla objava da je propala i njujorška Signature banka.

Ministarstvo pravde i Komisija za vrijednosne papire od tada su pokrenuli istragu o kolapsu banke u Silicijskoj dolini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare