Vijesti

Ministrica obrazovanja za Raport: Nema govora o zatvaranju škola, a da nam sve drugo bude otvoreno

Podaci o broju novozaraženih kako u Bosni i Hercegovini tako i u glavnom gradu naše zemlje su zabrinjavajući. Danas je u Sarajevu bilo 175 novozaraženih, a tri osobe su umrle.

Međutim, ono što posebno uznemirava građane jeste broj novozaražene djece u školama. Prema posljednim podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo potvrđeno je 187 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što kako oni navode čini 0,4 posto ukupne populacije djece od 7 do 14 godina.

Krizni štab smatra da se radi o niskoj incidenci prisutnosti oboljenja Covid-19.

Pozvali smo ministricu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Naidu Hotu Muminović na Raport i pitali je šta se dalje planira te da li postoji opcija da se ponovo nastava pohađa online.

“Nastava u Kantonu Sarajevo odvija se neometano i u skladu sa upustvom koje je izdalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i u skladu sa metodološkim upustvom za kontrolu rizika o širenju zaraze od koronavirusa koje je izdao Zavod za javno zdravstvo KS”, istaknula je ministrica za naš portal.

Također, navela je da je ovo očekivani porast broja jer i ukupni broj oboljelih u gradu raste.

“Nećemo nikako sve linearno prebacivati na online režim rada, niti ćemo prvo zatvoriti škole, a da nam sve drugo bude otvoreno. O tome nema govore. Kordinatori iz škola u kontaktu sa epidemiološkim službama i Zavodom za javno zdravstvo i moguće je da određena grupa ili odjeljenja pređe na online režim samo na dvije sedmice, ali to može samo na osnovu procjene epidemiologa. Apelujemo na vakcinaciju odraslih”, kazala je Muminović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare