Magazin

Miriše na zimu: Kolač sa jabukama, orasima i cimetom

Zima ima miris cimeta - a zna se da se taj začin najbolje slaže sa jabukama i orasima. Ovi sastojci su idealni za kolač koji će vam zagrijati hladne dane.

Andrea Cukrov, autorka bloga Cukar, ima savršen recept za kocke sa jabukom, cimetom i pekan orasima.

Sastojci

160 g maslaca

140 g pirea/maslaca od jabuka – ovde možete pronaći recept za ovaj sastojak.

300 g smeđeg šećera

dva velika jaja

jedan štapić vanile, izmrvljen

280 g brašna

jedna kašikica praška za pecivo

dve kašikice cimeta

četvrtina kašikice muškatnog oraščića

prstohvat soli

dvije jabuke, crvene

50 g pekan oraha

Za glazuru:

tri kašike maslaca

dvije kašike javorovog sirupa

150 g šećera u prahu

polovina kašikice cimeta

prstohvat soli

Priprema

Maslac stavite u šerpu debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre.

Dodajte pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promiješajte i ostavite pet minuta da se ohladi. Zatim umiješajte jaja, vanilu, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.

Sve promiješajte tako da se sastojci prožmu, ali nemote da pretjerate s miješanjem. Smjesu rasporedite u dublji lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Jabuke operite, skinite koru po želji i zatim ih isjeckajte na kockice. Orahe grubo nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom.

Rasporedite ovako pripremljene jabuke na smjesu za kolač. Pecite sve u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, 25-30 minuta. Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremite glazuru.

Maslac stavite u šerpu debljeg dna pa ga rastopite nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomjerite s vatre. Onda mu dodajte javorov sirup, šećer u prahu, cimet i so. Ovom glazurom prošarajte pečeni kolač.