BHDoktor

Recept za štrudlu sa orasima

Savijača ili štrudla (njem. Strudel) je kolač od razvlačenog ili lisnatog tijesta s nadjevima od svježeg voća, konzerviranog voća, povrća (npr. krompira, blitve, špinata), sira i vrhnja. Kao nadjev koriste se još grožđice, orasi i mak. Štrudle se pripremaju kao slatko ili slano jelo. Pripremljeno tijesto se razvuče, doda malo masnoće i zaslađeni ili posoljeni nadjev. Savijača se savije, ispeče, a ispečena slatka savijača može se posuti šećerom u prahu.

Poznate su štrudle od orha, jabuka, višanja, sira (slana ili slatka), šljiva, buče (bučnica), te slane savijače od špinata, od krumpira.

Najstariji poznati recept za štrudle je iz 1697. godine, rukom pisani recept smješten u biblioteci u Bečkoj gradskoj kući. Štrudle, kao vrsta slatkog ili slanog višeslojnog peciva sa punjenjem, stekle su popularnost u 18. vijeku kroz Habzburško carstvo (1278–1780). Austrijska kuhinja je formirana i pod uticajem kuhinja mnogih različitih naroda tokom mnogo vijekova širenja austrijskog Habzburškog carstva. Štrudla je povezana sa slastičarskom baklavom Osmanskog carstva, koja je u Austriju došla iz turske kuhinje preko mađarske kuhinje.

Štrudla je najčešće povezana sa austrijskom kuhinjom, ali je i tradicionalno pecivo na cijelom području koje je nekada pripadalo Austrougarskom carstvu. U ovim zemljama, štrudla od jabuka je najpoznatija vrsta štrudle. Štrudla sa jabukama smatra se da je nacionalno jelo Austrije, zajedno sa Bečkom šniclom i Tafelšpicom.

Mi vam donosimo recept za štrudlu na starinski način.

Sastojci za tijesto:

- 1 kg brašna

- kocka kvasca

- 6 kašika šećera

- 5 kašika ulja

- 3 jajeta

- 2 dl vode

- 2 dl mlijeka

Za fil:

- 500 g mljevenih oraha

- 5 kašika šećera

- 250 ml mlijeka

- vanilin šećer

Priprema:

Kvasac rastopite u 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da nadođe. Umutite jaja, dodajte 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mlijeko i ulje. Zamijesite mekano tijesto za štrudlu postepeno dodajući brašno, zatim prekrijte krpom i ostavite tijesto da naraste. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u šerpu staviti mljevene orahe, šećer, mlijeko i šećer u prahu, a zatim poparite orahe na ringli (na tihoj vatri), miješajući sve vrijeme. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela i tanko ga razvucite oklagijom. Obje kore premažite filom od oraha, uvijte u štrudlu, stavite u podmazani pleh i ostavite malo da nadođu. Premažite ih istopljenim puterom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, dok štrudle ne porumene, otprilike 40 minuta. Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.