Magazin

Mislite da vas više ništa ne može šokirati? / Konzerva kole 25 KM, hamburger 58… Ovaj otok je uvijek je bio skup

Španija generalno slovi za turističku destinaciju gdje su cijene umjerene, ali tamošnji otok Ibiza ne uklapa se u tu sliku. Mjesto je to za život i ljetovanje na visokoj nozi, a ove godine cijene su ondje dodatno otišle u nebo, piše CNBC.

Kao primjer se navodi konzerva Coca-cole po cijeni od 13 dolara (25 KM), dok je hamburger 30 eura (58 KM). Ležaljka u lukzusnom klubu na plaži košta i do 500 eura, a sto u VIP loži u noćnim klubovima košta i po nekoliko hiljada eura.

“Cijene su glupe“, kazao je za CNBC Ben Pundole, konsultant za luksuzne hotele i dugogodišnji gost na Ibizi. Ipak, dodaje, turisti na Ibizi rado troše mnogo.

“Ibiza je vrlo skupa. Uvijek je bila skupa, ali ljudi su spremni platiti”, rekao je Pundole.

Ovoga ljeta značajno su poskupjeli restorani, klubovi, vožnje taksijem i turistički smještaj općenito.

“To je otok, sve je sezonski, firme nadoknađuju dvije godine izgubljenih prihoda. Postoje problemi u opskrbnom lancu i potražnja je ogromna”, pojasnio je Pundole.

Prema podacima španskog zavoda za statistiku, broj turista na Balearima, otočju kojemu pripada i Ibiza, ove godine je čak 300 posto veći nego lani.

Cijena aranžmana sa šest noćenja u luksuznim hotelima na Ibizi preko agencije za luskuzna putovanja Black Tomato, kreće se od 7.260 dolara po osobi, a uključuje smještaj, doručak i jednodnevni čarter privatnom jahtom. Smještaj u luksuznim vilama još je skuplji – oko 16.000 dolara po danu, s tim da je gostima u tom aranžmanu ponuđen pristup spa centru, dječjem klubu i aktivnostima poput skakanje sa litice.

Na pitanje zašto je Ibiza tako skupa, Luca Finardi, operativni direktor agencije Mandarin Oriental Exclusive Homes rekao je da je otok popularan među bogatom klijentelom koji traži kombinaciju “lijepog pejzaža, visokokvalitetnih restorana i barova, šik doživljaja kupovine i živahnog noćnog života”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare