Svijet

Misterija malog ruskog otoka: Potpuno je nestao sa mape, teoretičari zavjere tvrde da se tu nalazi nešto zlokobno

Misterij okružuje maleni otok na Arktiku koji je nestao s Google karata, usred nagađanja da bi to mogla biti tajna ruska vojna baza.

Ljudi koji traže otok Jeannette na digitalnoj karti tehnološkog diva izvještavaju da ga vide samo kao crvenu pribadaču na običnom grafikonu ili kao zlokobnu crnu mrlju pri zumiranju u satelitskom načinu rada.

Ovo čudno zamućenje ledom prekrivene ispostave površine 3.3 kvadratnih kilometara u Istočnom Sibirskom moru, s vrhom od 1152 metra u centru, prvi put je uočeno 2018.

Korisnici su se obratili Googleu za objašnjenje, ali je američki gigant dosad odbijaodati komentar, navodi news.com.au.

Ta stalna šutnja, kao i historijska rasprava o tome pripada li otok SAD-u ili Rusiji, potaknule su teorije zavjere o tome zašto bi otok mogao biti značajan.

Druge namjerno blokirane lokacije na Google kartama obično su povezane s vojnim aktivnostima, kao što su njemačke zračne baze, ruska skladišta raketa i afganistanske baze.

Jedan korisnik Reddita napisao je: “Google rijetko kad zamračuje takve stvari bez razloga. Pretraga na Google Earthu pokazuje da je to trajno zamagljeno – čak i na slikama koje datiraju iz 1980-ih. Ali ono što je posebno interesantno je da je otok Jeannette potpuno nevidljiv… ili barem navodno. Pretpostavljam da se tamo nalazi skrivena ruska vojna baza, i to možda prilično značajna.”

Priča o otoku Jeannette seže u 1881. i njegovo otkriće od strane istraživača i američkog pomorskog oficira Georgea E De Longa.

Pokušavao je ploviti svojim brodom USS Jeannette prema otoku Wrangel i otvorenom moru Arktičkog okeana blizu Sjevernog pola kada je u septembru 1879. ostao zarobljen u ledenom omotaču, lutajući stotinama milja od kursa 18 mjeseci.

De Longova je družina na kraju uspjela pristati na udaljeni otok u maju 1881. godine, postavivši američku zastavu i nazvavši je Jeannette po svom brodu.

Enklava, otprilike iste veličine kao Vatikan – najmanja država na svijetu – proglašena je dijelom Ruskog Carstva, zajedno s nekoliko drugih arktičkih otoka, nakon Imperijalne ruske hidrografske ekspedicije Arktičkog okeana 1910-1915.

Sovjetski Savez je kasnije ponovno potvrdio posjed ovog drugog najmanjeg arhipelaga De Long koji je sada pod upravom Republike Saha u sklopu Ruske Federacije.

Iako neki američki građani vjeruju da bi Jeannette i ostali otoci De Long trebali biti vraćeni u sastav SAD-a, Vlada nikada nije osporila vlasništvo.

Slike otoka Googleu je dostavila Međunarodna batimetrijska karta Arktičkog oceana, projekt za kartiranje Arktičkog okeana koji je pokrenut u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Druga, tehničkija, teorija o tome zašto otok nedostaje na Google kartama dolazi od Bellingcata, rekavši da nema nikakve veze s cenzurom ili nečim zlokobnim.

Pojavu svode na grešku u programu za satelitsku sliku kada se podaci izgube pri prenosu i zamijene raznim bojama i oblicima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare