mitropolit hrizostom
Vijesti

Mitropolit Hrizostom napustio Međureligijsko vijeće. Kaže da su se Srbima probudile traume iz 90-tih

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog navodne šutnje ovog tijela na ‘napade na Srbe’.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne “ozdravi”.

“Veoma žalimo zbog toga. Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unaprijedimo rad Međureligijskog vijeća. Međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cijele BiH, ali ćutanje Vijeća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje. Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko vijeće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi “zavjetna’ šutnja Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog vijeka.

“Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsjetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još tri naša učenika Bogoslovije. Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Uprkos stravičnim slikama iz Sarajeva, mitropolit je istakao da Međureligijsko vijeće nije osjetilo potrebu da se oglasi ‘o ovom slučaju i osudi nacionalistička i šovinistička divljanja u Sarajevu’.

“Tada smo shvatili i razumjeli mnoge stvari”, istakao je mitropolit dabrobosanski.

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom “ubij Srbina” 14. januara.

“Međureligijsko vijeće, opet, zavjetno ćuti i ne oglašava se. Ne osuđuje izgrednike i ne upućuje apele roditeljima da djecu vaspitavaju u duhu naših religija, vjera i kultura. Traume roditelja i djece su ogromne. Valjda je to bio cilj neonacista i šovinista.

Mi smo razumjeli da je ćutanjem Međureligijskog vijeća poslata poruka ekstremnim nacionalistima i šovinistima da i dalje čine ista, slična i još gora djela. Koja je onda uloga Međureligijskog vijeća ako ćuti na ovakve zločinačke i slične akcije? Umjesto javne osude i traženja sankcionisanja počinilaca ovakvih djela, Vijeće je izabralo ćutanje, a time i indirektnu podršku neonacistima”, istakao je mitropolit dabrobosanski.

Kao treći razlog, naveo je da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

“Iz tog razloga ne možemo biti članica Međureligijskog vijeća u kojem jedna članica, vjerska zajednica, podržava političke stavove i interese svako svog naroda, a još gore samo jedne političke organizacije, a na štetu drugih”, istakao je mitropoli.

Kao četvrti razlog, napomenuo je ‘stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet zavjetno ćuti’.

“Zaprepašćujuće je i zastrašujuće izlivanje mržnje prema srpskom narodu. To je prešlo svaku mjeru ukusa i služi najnižim strastima i porivima nacizma i šovinizma. Pozivamo vas da otvorite i čujete hudbu izvjesnog Nezima Halilovića, a posebno Muharema Štulanovića, pa da vidite govore, malo je reći, mržnje prema Srbima i donekle Hrvatima. To su govori krajnjih prezira. Za ime Božije?

Pa zar su ovakvi govori mržnje i prezira drugoga i drugih dozvoljeni u vjerskim objektima (džamijama)? Sad nam je sv jasno, toliko mržnje na molitvi na velikoj džumi je ravno duhovnom i mentalnom otrovu! I šitamo se šta mi možemo imati zajedničko sa takvim ljudima i zajednicama. Razumije se – ništa! Međureligijsko vijeće opet “zavjetno” ćuti i ne opominje iste i slične kvaritelje odnosa u BiH i u Sarajevu”, rekao je mitropolit dabrobosanski.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču “Ubij Srbina”.

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

“Ukoliko se Međureligijsko vijeće u BiH vrati na izvorne principe i postane aktivni pokretač zajedništva i dijaloga i moralni koordinator dobrih i komšijskih odnosa, mi ćemo sigurno razmotriti mogućnost našeg povratka”, istakao je mitropolit.

On je naveo da je neprihvatljivo da je Međureligijsko vijeće u BiH pretvoreno u “preduzeće” za “obavljanje radova” za strane vladine i nevladine organizacije, navodeći da je ovo tijelo i te kako potrebno, ali da se vrati na izvorne principe moralnog i međureligijskog dijaloga.

“Prije svega, potrebno je uspostaviti korektnost odnosa između članica Međureligijskog vijeća”, naglasio je mitropolit Hrizostom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare