Svijet

Mjere ograničenja u Francuskoj do 24. jula: Ako sve popustimo, bit će uzaludan napor koji smo uložili

Francuska vlada planira produžiti vanredno stanje u Francuskoj do 24. jula, čime vlasti zadržavaju pravo ograničavanja kretanja, dok će osobe koje dolaze u Francusku, uključujući i francuske državljane, morati dvije sedmice u izolaciju.

Vanredno je stanje na snazi od  24. marta i bit će produženo jer bi ukidanje 23. maja “bilo preuranjeno”, iako prijedlogu zakona koji je u subotu vlada prihvatila i koji šalje parlamentu na usvajanje.

Putnici koji dolaze u Francusku, uključujući francuske državljane koji se vraćaju kući, morat će biti u izolaciji kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, rekao je francuski ministar zdravstva u srijedu.

“Karantin će biti nametnut svakoj osobi koja se vrati na francusku teritoriju”, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran novinarima nakon sjednice vlade.

Rekao je da će dužina i uvjeti samoizolacije za asimptomatske osobe te karantin za osobe sa simptomima Covida-19, biti definirani dekretom koji će uskoro biti objavljen.

Odluke o nametanju karantina pratit će sudstvo kako bi se osiguralo da su opravdane i pravedne, dodao je Veran.

Nije jasno odnosi li se izolacija samo na osobe koje dolaze iz područja izvan Schengena, hoće li te osobe morati u samoizolaciju u svojim domovima ili u hotelima te koliko će dugo da odredba ostati na snazi.

Popuštanje mjera u Francuskoj kreće od 11. maja. Francuska je peta najteže pogođena zemlja s 24.594 smrtna slučaja od Covida-19.

„U utorak ćemo parlamentu preporučiti da se u Francuskoj produži vanredno stanje i mjere ograničenja zbog koronavirusa za dodatna dva mjeseca“, izjavio je danas ministar zdravstva te zemlje Olivier Veran.

Na sastanku vlade na kojem se govorilo o krizi koju je prouzrokovala pandemija Covida-19 s prijedlogom Verana složio se i ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner te će vlada u utorak predložiti da se vanredno stanje produlji do 24. jula.

“Da smo 11. maja preko noći ublažili mjere, sav napor koji smo uložili … Možemo se kladiti da bi sav napor koji su uložili svi građani Francuske bio uzaludan”, rekao je Veran na konferenciji za novinare, a prenosi CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare