Dobre navike

Mjere prevencije: Kako tretirati odjeću koju ste nosili vani

Novi koronavirus nazvan je SARS—CoV-2, a otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-2019. Trenutno znamo da se širi s osobe na osobu (prijenos s čovjeka na čovjeka) te se procjenjuje da vrijeme inkubacije koronavirusa (vrijeme između izlaganja virusu i pojave simptoma) traje između 2 i 12 dana.

Koliko je poznato, virus može uzrokovati simptome slične gripi poput:

  • povišene tjelesne temperature
  • kašlja
  • kratkog daha
  • bolova u mišićima i
  • umora

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

PROČITAJTE  Šta se dešava sa tijelom ako radite istezanje svaki dan?

Svaka osoba koja je tokom zadnjih 14 dana bila u bliskom kontaktu s oboljelim od koronavirusa bit će stavljena pod aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na koronavirus (dogovara se prijevoz u bolnicu radi dijagnostike i liječenja), a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obavijest o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako još ne postoje jasni dokazi koliko koronavirus preživljava na površinama, ali preliminarne informacije govore da se na površini može zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana. Prema podacima koje su objavili naučnici s američkog Harvarda, vjerovatnije je kako će virus preživjeti na čvršćim površinama nego na mekšim, poput različitih tkanina.

PROČITAJTE  Kim Jong Un zbog korone podigao i vojsku. Stručnjaci zabrinuti

Ipak, ljekari sugeriraju skidanje obuće nakon ulaska u zatvoreni prostor i presvlačenje u čistu odjeću. Odjeću koju ste koristili nemojte tresti ili provjetravati. Operite je kao i inače, prema uputama s etikete.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare