Svijet

Mjere u Italiji oslabile, stigla kazna: U 15 provincija koronavirus se ponovo širi

U najmanje 15 italijanskih regija širenje zaraze koronavirusom je u porastu, tvrdi direktor Fondacije David Humane, profesor Luca Ricolfi, a prenose italijanski mediji.

Fondacija je objavila tri glavne tačke trenutne epidemiološke situacije u Italiji: broj preminulih opada, ali sporo, broj osoba u odjelima intenzivne njege stagnira, i raste broj novih zaraženih, u apsolutnom iznosu jednako kao i po broju izvršenih testiranja.

Fondacija Humane je neprofitna organizacija, a glavna njena aktivnost je analiza podataka koji se odnose na teme i probleme koji su važni za društvo.

U Italiji nova 262 slučaja koronavirusa, preminulo još 49 ljudi

Profesor Rikcolfi tvrdi da se iz podataka koje svakodnevno objavljuje civilna zaštita, vidi generalno stanje na nacionalnom nivou, jedan prosjek, ali ako se gleda po provincijama onda se u nekim dijelovima, tvrdi direktor Humene, vidi da je broj zaraženih u porastu.

Na prvom mjestu, prema analizama Fondacije je sjeverna pokrajina Lombardija, gdje je u 8 općina zabilježen porast zaraženih, uključujući i grad Milano. Analiza podataka Civilne zaštite, koji su prema tvrdnjama direktora Ricolfija siromašni i nedovoljni, može se zaključiti da i u gradovima kao sto je Firenza i Padova, ili južna provincija Kjeti ima znakova da se bolest širi i da bi trebalo pooštriti mjere zaštite.

Prema mišljenju direktora fondacije Humane glavni razlog širenja zaraze je slabljenje mjera zaštite, povećano kretanje ljudi, otvaranje restorana, zabavne aktivnosti gdje se okuplja veća grupa ljudi.

Potrebno je, kaže profesor , “napasti” odmah i bez odlaganja mala zarišta virusa, ako želimo da nam se najesen ne vrati epidemija punom snagom.

Profesor Luca Ricolfi kaže da je pandemija koronavirusa pokazala da populističke vlade prvo minimiziraju problem, zatim kasne u poduzimanju mjera zaštite, a karantin uvode kada je već kasno.

“To je bio slučaj u SAD, Engleskoj i sada u Brazilu”, tvrdi direktor fondacije Humane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare