Atlas

Mjesto koje čuva uspomenu na najsmrtnosniji događaj: Oblak pepela zaklonio nebo, pao je mrak koji je trajao godinu

Oblak pepela zaklonio je nebo i nastupila je noć koja je trajala godinu dana. Temperature su se spustile ispod nule, a gotovo 75 posto živih bića na Zemlji je izbrisano.

Sredinom 80-ih godina prošlog vijeka skup američkih arheologa proučavao je satelitske snimke na poluostrvu Jukatan u Meksiku i uočila gotovo savršeni prsten, promjera većeg od 200 kilometara.

Karakteristične ponikve ispunjene bistrom plavom vodom tipičan su motiv s turističkih brošura, koje u krajoliku djeluju nasumično razbacane po poluostrvu, ali gledajući iz svemira, stvaraju uzorak u obliku polukruga.

Danas je poznato kako je taj potez koji izgleda kao da ga je iscrtao šestar, zapravo ožiljak koji je ostavio asteroid širine oko 12 kilometara koji je pogodio Jukatan i eksplodirao nezamislivom silom. Tako je nastao krater Čiksulub, koji ime duguje istoimenom gradu. S promjerom većim od 180 km smatra se jednim od najvećih udara nebeskih tijela u historiji Zemlje.

Jedna od najsmrtonosnijih katastrofa na planetu povezuje se s masovnim izumiranjem dinosaurusa, a naučni rad koji to potvrđuje objavljen je prije devet godina u magazinu Science Journal. Nuačnici su odbacili druge teorije, poput masovne vulkanske erupcije i drugih mogućih scenarija. Smatraju da je udar asteroida trenutno napravio krater dubok 30 kilometara i podstakao sličnu reakciju tla, kao što bi se „ponašalo“ jezero, da se u njega saspe gomila šljunka.

U narednim godinama svijet se promijenio do neprepoznatljivosti. Oblak pepela zaklonio je nebo i nastupila je noć koja je trajala godinu dana. Temperature su se spustile ispod nule, a gotovo 75 posto živih bića na Zemlji je izbrisano.

Danas je ta središnja tačka zamišljene kružnice oko kilometar ispod malog grada Čiksulub Puerto. U mjestu od nekoliko hiljada ljudi, niske kuće obojene žutom, belom i narandžastom okružuju skromni gradski trg.

Ljubitelji dinosaurusa koji posjećuju mjesto kako bi osjetili duh prošlih vremena, nerijetko se gube po obraslim i zavojitim putevima i završavaju u obližnjem Čiksulub Pueblu. Kad dosupu na pravu lokaciju, naići će na pokoji podsjetnik na katastrofu svih katastrofa – crteže dinosaurusa koje su naslikala lokalna djeca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare