Magazin

Mjesto koje je ujedinilo svijet: Tužna priča iza najpoznatijih stepenica Brazila

Svaki milenijalac znat će stihove pjesme Beautiful, Snoop Dogga i Pharrella. Štaviše, dobro će se sjećati spota. Ne samo zbog onoga što su Snoop i Pharrell zapravo opjevali. Već i zbog lokacije na kojoj su sjedili dok su promatrali… pa, ljepote Brazila. Može se reći da je ovo mjesto koje je ujedinilo svijet.

Najljepše na svijetu

Bile su to šarene stepenice u legendarnoj četvrti Lapa u Rio de Janeiru. Službeno se zovu stepenice Selaron. Neslužbeno su dobile titulu najljepših stepenica na svijetu.

Iako su postale jedan od glavnih simbola grada, njihov autor nije Brazilac, već Čileanac Jorge Selaron. Taj umjetnik iza sebe je imao 74 godine odnosno više od 50 godina iskustva u putovanju, slikanju i radu s keramikom. Nakon što je proputovao gotovo cijeli svijet, stigao je u Rio de Janeiro 1983. godine. Izaljubio se na prvi pogled.

Odlučio je ostati u gradu, a da bi preživio, prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi na vrhu stepenica koje će uskoro dobiti njegovo ime. Tada su stepenice bile u očajnom i zapuštenom stanju. Pa je odlučio intervenirati.

Počelo je s uređenjem nekoliko stepenica ispred zgrade. Plan je bio ukrasiti ih keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, no ono što je počelo kao hobi u slobodno vrijeme preraslo je u veliki projekt i ovisnost. Uskoro je novac od prodaje slika počeo koristiti za kupovanje još keramičkih pločica, i još, i još, i još…

Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije. Fanovi iz cijelog svijeta počeli su mu na poklon slati donacije: još keramičkih pločica!

Danas te predivne stepenice krasi čak 2000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja svijeta. Od Aljaske i Jamajke do Kazahstana i Kraljevine Esvatini. Prostiru se preko 215 stepenica u dužini od 125 metara.

Motivi su različiti i uključuju ptice, tango, karte, zastave, nogomet, slavne likove… No, jedan koji se najčešće ponavlja privukao je pozornost. Riječ je o motivu trudne Afrikanke. Ona je ujedno bila i glavni motiv slika koje je Selaron prodavao kako bi prikupio novac za nove pločice.

Mjesto koje je ujedinilo svijet

On nikad nije razjasnio o kome se radi. Već je samo rekao kako je to jedan “lični problem iz prošlosti”. Stoga ostaje samo nagađati je li riječ o njegovoj bivšoj ili nečem drugom.

Šarene stepenice Selaron je opisao kao svoje “odavanje počasti brazilskom narodu”. Lud i jedinstven san koji će se završiti tek onoga dana kada ga više ne bude.

Godine 2013. to se i dogodilo. Na istim tim stepenicama ispred zgrade pronađeno je beživotno tijelo umjetnika, puno povreda. Neke komšije i prijatelji tvrdili su kako je u posljednjem periodu života Selaron bio depresivan. No drugi kažu kako su te noći čuli buku, vrištanje i lavež pasa. Pravi uzrok smrti nikad nije otkriven.

Te noći kada je grad saznao za njegovu smrt, stanovnici obližnjih naselja okupili su se na stepenicama i oprostili od kvartovske legende zapalivši stotine bijelih svijeća.

Mala utjeha leži u činjenici da je Selaron za svog života ipak dobio određeno priznanje. Za svoj projekt koji je trajao ukupno 23 godine nagrađen je još za života titulom počasnog građanina Rio de Janeira. Grada koji je volio i na čijim je ulicama ostavio neizbrisiv trag, ovjekovječen u natpisu na stepenicama: „Brazil, volim te.“

Stepenice u Brazilu: Mjesto koje je ujedinilo svijet
Detalji sa stepenica u Brazilu
Stepenice privlače veliku pažnju javnosti


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare