Vijesti

Mlada Sarajka se predozirala heroinom. Ljekari Hitne pomoći jedva joj spasili život

Iz Zavoda za Hitnu pomoć Kantona Sarajevo upozorili su na ozbiljne posljedice upotrebe narkotičkih sredstava, posebno kod mladih. Ističu da su svakodnevno svjedoci ozbiljnih situacija u kojima mladi ugrožavaju vlastite živote, a jedna takva desila se upravo jučer.

"Zvuk sirene i upaljeni žmigavci ispratili su parkiranje privatnog vozila u pasaž centralnog objekta JU ZHMP KS. Lijep i sunčan dan, miris proljeća sa svih strana, a na suvozačevom sjedištu istog tog vozila, pognute glave, izrazito plavog lica i obamrlog tijela, sjedi "Ona". Mlada i lijepa, onako kako samo mladost to može biti. Bez svijesti i disanja, slabe pulsacije srčanog rada se osjete ali je pitanje samo sekunde kada će i one utihnuti. U prelijepim očima dvije zjenice, kao dvije tačke.

Izvlačimo je iz auta sa namjerom da što prije započnemo sa oživljavanjem uz pitanje šta se desilo, iako nam je sve jasno!? Zlo zvano "droga" pokušava oduzeti još jedan mladi život ! Vozač koji se predstavlja kao poznanik, također mlađa osoba, odgovara da je uzela heroin, " ono normala, sjedili u autu, pili kolu i ona evo ovako."

Odmah pristupimo otvaranju disajnog puta i vještačkoj ventilaciji, a nakon ordinirane terapije i provedenih mjera oživljavanja, pacijentica počinje spontano da diše uz odbacivanje orofaringealnog tubusa ( tubus koji održava disajni put otvorenim). Boje mladosti ponovo su prekrile njeno lice, zjenice se vratile u normalno stanje, a u toku transporta pacijentica dolazi i svijeti", opisali su situaciju iz Zavoda za hitnu pomoć.

Svjesnu, komunikativnu, orijentisanu, sa stabilnim vitalnim parametrima prevezli su je na KCUS na daljni tretman i dijagnostiku.

"U konstantnoj borbi protiv ove pošasti, ovaj put smo izašli kao pobjednici. Osjećaj sreće koji bi s razlogom trebao biti prisutan, nadvladala je činjenica da se ova mlada djevojka, već sutra može naći u istoj situaciji čiji će ishod zasigurno biti neizvjestan.

Našoj pacijentici želimo brz i uspješan oporavak, a najviše želimo da naš naredni susret bude uz saznanje da je ova priča, njena daleka prošlost. Našim herojima iskrene čestitke, a našoj mladosti poruka: 'Budite od onih koji spašavaju druge živote, a ne od onih koji ugrožavaju vlastiti'", poručuju ih Hitne pomoći.