Popularniji su kursevi

Mladi iz BiH hrle u Njemačku, ali ih sve manje želi studirati njemački jezik

Uprkos činjenici da je posljednjih godina porasla popularnost njemačkog jezika u BiH, uglavnom zbog odlaska na rad u inostranstvo, profesorica Ćurković ističe kako nije došlo i do povećanja broja studenata na tom odsjeku zeničkog fakulteta

Četvrta međunarodna konferencija Društva germanista u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Grenzen, Chancen, Räume“ ("Granice, šanse i prostori“), počela je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Predsjednica Organizacionog odbora ovogodišnje dvodnevne konferencije van. prof. dr. Amela Ćurković sa Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE-a najavila je kako će na konferenciji u naredna dva dana sudjelovati oko 30 izlagača u sekcijama iz BiH (Zenica, Sarajevo, Mostar, Bihać), Hrvatske (Osijek, Zadar, Split), Njemačke, Austrije, Češke i Poljske.

U okviru konferencije bit će održana i metodička radionica, koju će održati prof. Bernd Helmbold sa Univerziteta u Jeni, a koja je namijenjena za profesore njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu te svršenicima dodiplomskog i magistarskog studija Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE-a.

"Cilj konferencije je da okupi germaniste iz BiH i šire, koji će razmijeniti najnovija znanstvena istraživanja iz polja lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika kao samog jezika i translatologije", kazala je Ćuruković.

Uprkos činjenici da je posljednjih godina porasla popularnost njemačkog jezika u BiH, uglavnom zbog odlaska na rad u inostranstvo, profesorica Ćurković ističe kako nije došlo i do povećanja broja studenata na tom odsjeku zeničkog fakulteta.

Konferenciju podržavaju Goethe institut Sarajevo i Austrijski institut Sarajevo, a sekretar Društva germanista u BiH doc. dr. Alma Čović-Filipović ističe kako ovakvi i slični skupovi germanistima iz BiH, regiona i Evrope omogućuju da razmijene prije svega iskustva izučavanja njemačkog jezika, književnosti, kulture i obrazovanja nastavnika njemačkog jezika u BiH.

"Mi svi imamo slična iskustva, slične izazove i zadatke, tako da je jako bitno da se umrežavamo i da se ovdje okupljamo. Osim toga, organizacija ovakvih konferencija omogućava da rezultate naših istraživanja publikujemo i učinimo dostupnim široj javnosti u vidu zbornika, koji su dostupni kako on-line tako i u printanom izdanju", naglasila je Čović-Filipović.

Sve veći broj građana BiH raznih profila i životne dobi, a prema iskustvu profesora koji rade na Goethe institutu i Austrijskom institutu u Sarajevu, napomenula je Čović-Filipović, "uče i upisuju kurseve njemačkog jezika da bi napustili BiH“.

"Mi, s druge strane, na fakultetima osjetimo da se sve manji broj studenata upisuje, što znači da je sve manji broj te populacije koja je u stvari naša ciljna grupa", kazala je Čović-Filipović, koja je, ipak, naglasila kako nisu rađena istraživanja o broju bh. građana koji uče njemački jezik zbog odlaska na posao u zemlje tog govornog područja.