Iznio nove detalje

Mladić koji je razvio ustašku zastavu na utakmici je sin moćnog HDZ-ovca. Sad se oglasio: Nisam znao…

Dino Sušec, mladić koji je osuđen na 20 dana zatvora jer je razvio ustašku zastavu na Rujevici, na kvalifikacijskoj utakmici između Hrvatske i Latvije, progovorio je za Danas.hr.

Poručuje da prijatelji i on nisu znali da je zastava zabranjena. “Došli smo na stadion i pitali zaštitara možemo li unijeti ovu zastavu”, misleći na to da ima prvo bijelo polje. I dodaje “pitali smo trebamo li je razviti, ali nije to tražio”.

Pa nastavlja “ovo nije bila sabotaža, odlučili smo nakon posla otići na utakmicu. Zastava je moja, kupio sam je prije par godina na internetu”.

Dino Sušec kaže i da ulaznice za utakmicu nisu imali, no kako je utakmica već počela, zaštitar ih je pustio unutra. Kaže i da su se drugi fotografirali s njihovom zastavom, ali i da je bilo drugih spornih zastava na stadionu.

“Nisam ustaša, žalim zbog ovog što se dogodilo”, dodaje Dino. Na pitanje šta kaže da će HNS njega i drugu dvojicu prijatelja tužiti ako UEFA zabrani gledatelje na idućoj utakmici u Osijeku, sliježe ramenima.

Dino Sušec sin je moćnog HDZ-ovca Ivana Sušeca iz Zamlake kod Varaždina. Riječ je o poduzetničkoj porodici, a otac je član Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog te predsjednik kluba vijećnika HDZ-a. U martu ove godine izbio je veliki skandal nakon što su otac i sin uhapšeni jer su pretukli policajce, objavila je Danica prije dva dana.

Sutkinja je tada oca, sina i trećeg napadača odmah pustila na slobodu unatoč napadu na policajce koji su povrijeđeni. Tučnjava je izbila u ugostiteljskom objektu u Ludbreškoj ulici u Trnovcu. Nakon što je pozvana policija, trojac je odmah napao i njih.

Zanimljivo, prije dva dana je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i bivši šef ličkog HDZ-a Marijan Kustić na konferenciji za medije rekao da im ovo neko podvaljuje. Spominjao je da to nije slučajno.

"To je po meni sve bilo namješteno jer kako drugačije objasniti da se pojavi jedna zastava među stotinama zastava i baš ta se uslika i baš to se u tim momentima pojavi i neko ju uslika", rekao je Kustić jučer.

"Mi smo protiv bilo kakve diskriminacije, tri navijača koja su objesila zastavu su nas osramotila. Slažem se s izbornikom Dalićem da je to namješteno. Ne znam ko stoji iza toga, ali to nije slučajno da se četiri ili pet puta istakne ta zastava baš da se vidi za predstavnika FARE-a i da vidi ustaški znak na 60-70 metara. Nije to slučajno, neka tijela rade svoj posao", nastavio je.

Prije Kustića, izbornik reprezentacije Dalić prvi je iznio teoriju o tome da se radi o podmetanju. Podsjetimo, tad je Dalić rekao: "Na kraju nas prijave one organizacije koje se time bave, koje od toga žive i traže kaznu protiv Hrvatske. To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se mi zaustavimo.

To je sve krenulo još više nakon Rotterdama gdje je bilo 35 hiljada navijača, da se zaustavi reprezentacija na bilo koji način i ovo je jedan od načina da nas se kazni da ne igramo pred našim navijačima", rekao je Dalić.