Životni stil

Mljac! Recept za sočni kolač od griza i kokosa

Volite li baklavu, i druge deserte sa šećernim sirupom, mogla bi vam se svidjeti i basbousa, tradicionalni bliskoistočni kolač od griza i kokosa. U basbousi se tradicionalno uživa uz šoljicu kafe od kardamoma, ali poslužit će i šoljica čaja ili mlijeka. U receptu se osim griza koristi i ghee, pročišćeni maslac koji predstavlja ukusnu zamjenu za ulje i druge masnoće. Osobit štih daje i tahini, pasta od sezama koja daje fini orašati štih.

Sastojci za basbousu:

1 2/3 šoljice (300 g) griza
1/2 šoljice gheeja
1 kašika meda
1/2 šoljice (116 g) šećera
1/2 šoljice (97 g) jogurta.
1/2 kašike (6 g) praška za peciva
1/2 šoljice (45 g) ribanog kokosa
1/2 kašike tahinija
1 kašika gheeja za namastiti posudu

Za sirup:

1 šoljica šećera
1 šoljica vode
1 kašičica soka od limuna
2 kašike meda
1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Bademi ili orasi za ukrašavanje (prema želji)

Priprema:

1. U dubokoj zdjeli pomiješajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos pa dobro promiješajte. Rastopite ghee u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku, a zatim otopite med u njemu. Dodajte ghee s medom u zdjelu suhih sastojaka i dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte jogurt pa promiješajte.

2. Okruglu posudu za pečenje od 30 cm premažite tahinijem i gheejem pa ravnomjerno rasporedite smjesu za kolač. Na vrh prema želji ravnomjerno rasporedite bademe ili orahe.

3. Pecite u sredini pećnice dok rubovi ne počnu tamnjeti, oko 10 minuta. Zatim pomaknite kolač na višu razinu u pećnici pa ostavite da se peče oko 15 do 20 minuta.

4. U malom loncu na umjerenoj vatri pomiješajte sastojke za sirup i pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Prelijte kolač sirupom pa ga prekrijte folijom i vratite u isključenu pećnicu na 5-10 minuta.