Svijet

Mnogi se pitaju je li Putin uopće ranjiv na sankcije? ‘Zapadu ponestaje načina za njegovo kažnjavanje, a on je nemilosrdan…’

Gnjev Zapada, nove sankcije i obećano najmodernije oružje došli su prekasno da bi spasili čovjeka pronađenog ubijenog pored svog bicikla uz cestu u blizini Kijeva. Ovaj čovjek je prikazan u vikendu užasnih slika iz Ukrajine, piše CNN.

Bio je jedan od mnogih nedužnih civila čija se sudbina nasumično sudarila s barbarskom invazijom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Scene koje se otkrivaju dok se ruske trupe povlače iz Kijeva izazivaju zapanjujuća sjećanja na zločine koje su nacisti počinili nad Ukrajincima u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je samo jedan dio krvave cijene koju ukrajinski civili plaćaju za Putinovu opsjednutost ruskim hladnoratovskim ponižavanjem i on ukazuje na to kako su globalni odgovori na zločine protiv čovječnosti, sve osim vojne akcije, nedostatni da održe korak s opakim ratom.

Osjećaj odbojnosti zbog onoga što se događa u Ukrajini dao je novi zamah da se Rusija u ponedjeljak pozove na odgovornost. Evropska unija i Ukrajina pokrenule su novu istragu o potencijalnim ratnim zločinima u kijevskom predgrađu Buči, gdje su tijela pronađena razbacana po ulici. Američki kongresnici pozvali su predsjednika Joea Bidena da ubrza isporuku oružja Ukrajini kako bi uzvratila na invaziju. Evropska unija suočena je sa sve većim pritiskom da prihvati ono što bi bio bolan ekonomski udar – potpuni prekid uvoza ruske nafte i ugljena.

Biden je u ponedjeljak reagirao na rastuće dokaze nečovječnosti, pozivajući na dodatne sankcije i suđenje za ratne zločine protiv Putina.

“Možda se sjećate kako su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem. On jest ratni zločinac. Taj tip je brutalan”, rekao je Biden.

Ali užasna tragedija koja se otkriva u Ukrajini je u tome da sve mjere koje je Zapad spreman razmotriti kako bi kaznio Moskvu i utjecao na dugoročan tok rata ne mogu učiniti mnogo za spašavanje civila koji su sada na meti.

I upitno je hoće li ijedan od potencijalnih odgovora na krvožednost Putinovih vojnika ipak utjecati na nemilosrdnog ruskog čelnika. Razumljiv je refleks lidera da iskažu užasnute osude, da traže odgovornost i da se obruše na Putina. Također je ključno da svijet ne bude otupljen u prihvaćanju.

No, malo je vjerovatno da će Zapad zaustaviti Putinovu kampanju zločina u kratkom roku, pogotovo jer se ruski čelnik pokazao imunim na moralni bijes. A s obzirom na razmjere pokolja koji je već počinjen, uključujući napade na stambene blokove, bolnice i skloništa, čini se da je i on odavno prešao tačku svake suzdržanosti.

Novi zamah za nove kazne za Rusiju uslijedio je nakon vikenda u kojem su se pojavile mučne snimke civila pogubljenih u Buči. CNN-ovi reporteri također su u nedjelju promatrali masovnu grobnicu u gradu i svjedočili uklanjanju tijela iz podruma u ponedjeljak.

Ukrajina je u ponedjeljak upozorila da bi takve scene mogle biti “vrh sante leda”, a predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se otkrivaju još gori zločini.

“Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti još veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su činili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina”, rekao je Zelenskij.

Najstrože sankcije ikad, status Rusije kao globalnog izopćenika i njezina kulturna, diplomatska, ekonomska i sportska izolacija još nisu zaustavili moćnika iz Kremlja. S obzirom na Putinovu očito sigurnu političku poziciju, on ne pokazuje zabrinutost zbog toga što je označen kao ratni zločinac, a šanse da mu se sudi su male, osim u slučaju neke nevjerovatne političke promjene u Rusiji.

U međuvremenu, ruski prezir prema pojmu odgovornosti zasjao je kroz njezine apsurdne tvrdnje da su scene izvlačenja raspadnutih tijela iz podruma i slike očito pogubljenih civila inscenirali sami Ukrajinci.

Naoružan najvećim svjetskim zalihama nuklearnih bojevih glava, Putin shvaća da Zapad nije voljan izravno intervenirati u Ukrajini i riskirati katastrofalan sukob s Rusijom uvođenjem mjera poput zone zabrane letova kako bi se spasili civili.

Putin nudi lekciju o tome zašto bi drugi diktatori mogli razmotriti razvoj nuklearnog oružja. Zapadne intervencije za spašavanje civila na mjestima kao što su Kosovo ili Libija nisu dopuštene u Ukrajini, jednostavno zbog implicirane moći arsenala ruskog čelnika i njegovog zveckanja sabljom početkom rata.

Osamdeset godina nakon što su diktatori poput Adolfa Hitlera u Njemačkoj ili Josipa Staljina u Sovjetskom Savezu širili teror unutar i izvan svojih zemalja, Putin stvara užasan novi spektakl za 21. stoljeće – spektakl diktatora kojeg se ne može odvratiti.

Putinova spremnost da apsorbira kazne koje je Rusija već dobila zbog invazije dala mu je posebnu vrstu nekažnjivosti. Sankcije ruskoj ekonomiji i oligarsima mogu dugoročno imati oslabljujući učinak. Ali očito su podbacile kao sredstvo odvraćanja.

Činilo se da je ruski čelnik također bio spreman tolerirati teške žrtve među svojim vojnicima suočenim s herojskim otporom ukrajinskih snaga. Ponovno kalibriranje ruske strategije u pokušaju konsolidacije kontrole nad istočnim regijama moglo bi, međutim, pokazati da čak i Putina mogu potaknuti neki događaji tokom vremena.

Izvana, rat je vojna, diplomatska i ekonomska katastrofa za Rusiju zato što nije uspjela postići ključne ciljeve. Ali to i dalje može biti perverzan uspjeh za Putina ako mu je cilj jednostavno uništiti što je moguće veći dio Ukrajine i stvoriti pobjedničku paradu za ruske državne medije. Dakle, na mnogo načina, on igra asimetričnu igru sa Zapadom, čije se sankcije i kaznene mjere temelje na logičnijem viđenju ruskih interesa i vlastitih ograničenja.

Ipak, Bijela kuća reagirala je na užas koji se pojavio iz Ukrajine obećavši ubrzati tempo vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Kijevu.

“Slike iz Buče tako snažno podsjećaju da sada nije vrijeme za samozadovoljstvo”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u ponedjeljak.

Takva bi pomoć mogla skratiti rat i ublažiti napade na civile u sljedećim sedmicama i mjesecima. Ali Putin već sedmicama opsjeda i bombardira ukrajinske gradove. Milioni ljudi već su izbjegli iz zemlje u zapadnu Evropu.

Raste i podrška nekoj vrsti formalnog mehanizma za pozivanje ruskih čelnika na odgovornost za ratne zločine. Bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u ponedjeljak za CNN da je invazija najveća katastrofa u Evropi od Drugog svjetskog rata i da zaslužuje pravosudni sistem sličan Nürnberškom suđenju nacističkim ratnim zločincima.

“Moramo se odmah pripremiti. Moramo hitno pokrenuti neku vrstu zajedničke istražne skupine kako bismo bili spremni privesti Putina pravdi i vidjeti Putina kako sjedi iza rešetaka”, rekao je Jacenjuk.

Ali priroda međunarodnog sistema nakon hladnog rata zakomplicirala bi uspostavu sistema koji bi uživao globalni legitimitet. Rusija bi, na primjer, sigurno stavila veto u glasanje u Vijeću sigurnosti na svaki pokušaj uključivanja Ujedinjenih naroda. Kina bi također nastojala izbaciti iz kolosijeka svaki pokušaj nametanja odgovornosti za kršenje ljudskih prava, s obzirom na vlastitu represiju nad ujgurskim muslimanima koju je SAD označio kao genocid.

Ipak, teškoća privođenja Putina pravdi ne znači da se njegovi saradnici koji su niže u lancu zapovijedanja ne mogu istražiti, iako Međunarodni kazneni sud u Haagu ne vodi suđenja u odsutnosti. Organizacija, međutim, već vodi istrage u Ukrajini, koja je prihvatila njezinu nadležnost iako nije članica suda.

Je li Putin uopće ranjiv na pritisak?

Jedan potencijalno značajan novi udarac Rusiji mogao bi doći iz Evrope, jer Evropska unija priprema nove sankcije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je zabranu uvoza ruskog ugljena i nafte u EU već ove sedmice.

No, dvojbeno je hoće li druge velike sile, uključujući Njemačku, ići tako daleko, s obzirom na nestašice energije i porast ionako visoke inflacije. Takav bi potez nedvojbeno bio napredak u otežavanju finansiranja rata u Ukrajini. Ali kratkoročno gledano, to bi također ponudilo dva pitanja: je li Putin uopće ranjiv na pritisak? I koliko će još ukrajinskih civila umrijeti dok ne postane ranjiv?Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare