Zdravlje

Moćan antioksidans, a nepravedno zapostavljen: 4 namirnice koje obiluju vitaminom E

Većini ljudi je vitamin C prva asocijacija kada se spomene imunitet i rijetko ko se sjeti još jednog bitnog vitamina koji je isto tako dobar za naše zdravlje.

U pitanju je tokoferol poznatiji kao vitamin E.

Ovaj vitamin je poznat po svom antioksidativnom dejstu koji oslođa organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine.

On takođe ima izvanredan uticaj na imuni sistem, ćelijske funkcije i zdravlje kože. Uz to, stručnjaci vjeruju da su vitamin E i plodnost u direktnoj sprezi, budući da vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrijevanja spermatozoida.

Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, jedini način da ga unesemo jesu hrana i suplementi.

Hrana bogata vitaminom E čini sastavni dio jelovnika većinskog dijela ljudske populacije, a ovo su top četiri namirnice koje obiluju ovim vitaminom:

1. Avokado

Avokado sadrži brojne nutrijente, među kojima je čak 20 različitih vitamina i minerala. Sadrži i malu količinu magnezijuma, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina E, A, B1, B2 i B3. 

2. Masline

Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidans rastvorljiv u mastima i štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala.

3. Sjemenke suncoketa

Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u sjemenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

4. Blitva

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, željeza, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare