Zdravlje

Moćne maline: Jačaju imunitet i idealne su za one koji paze na ishranu

​Iako možda maline nisu toliko popularne kao borovnice i jagode, one imaju velike benefite po naše zdravlje i mogu da učine čuda za naše tijelo, prenosi “Eatthis.com”.

Od nutritivne koristi do zadovoljenja naše želje za slatkim skoro da nema ničega što maline ne mogu da učine.

Evo šta sve može da se desi vašem tijelu kada jedete maline.

Jačate imunitet
Maline su hranljive i uskusne, autiču na zdravlje čitavog organizma. Bogate su mnogim esencijalnim hranljivim materijama koje su potrebne vašem tijelu uključujući vlakna, vitamin C, E, mangan i vitamin K.

Jagode, maline, kupine, borovnice sadrže antioksidativna jedinjenja antocijanine, koji su vrsta flavonoida. U jednoj studiji praćeni su podaci više od 34.000 ljudi sa hipertenzijom tokom 14 godina. Osobe koje su putem hrane unosile najveće količine antocijana, imale su za osam odsto manji rizik od komplikacija usljed povišenog krvnog pritiska. Ipak nema dovoljno dokaza da bobičasto voće može da smanji visoke vrijednosti krvnog pritiska.

Vaše kosti i koža će biti snažniji
Maline su bogate i manganom i vitaminom K, bez kojih nema zdravih kostiju. Osim toga, u manjoj meri sadrže i vitamine E i B, magnezijum, bakar, gvožđe i kalijum.

Obogatićete organizam vlaknima
Malina je bogata vlaknima i to dijetalnim vlaknima koji su neophodni za zdravo tijelo. Čak osam grama vlakana ima u samo jednoj porciji malina.

S obzirom na to da je preporučena dnevna doza vlakana između 22 i 35 grama u zavisnosti od pola i starosti, maline su odličan izvor vlakana.

To znači da samo jedna šolja malina zadovoljava čak trećinu dnevnih potreba za vlaknima.

Zadovoljićete potrebu za slatkim
Odličan su izbor za one koji vode računa o nivou šećera u krvi, ali i sve one kojima je potrebno da redukuju svoju tjelesnu težinu.

Maline možete jesti same ili kao dodatak drugim namirnicama.

Recimo, smuti sa malinama je odličan dodatak vlakana u vaš svakodnevni smuti.

Osim toga maline će dati savršenu boju i ukus vašem smutiju ili žitaricama koje obično jedete za zdrav doručak, prenosi Telegraf.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare