Zdrava hrana

Ljekovitost trešnje -zašto trebamo jesti trešnje

Trešnje su mnogima omiljeno voće, a pravo je vrijeme da uživate u svim njihovim blagodatima.

Trešnja, njene bobice i cvjetovi, bogati su izvor vitamina i minerala, antioksidansa, biljnih pigmenata i ostalih vrijednih nutritivnih elemenata neophodnih za zdravlje i ljepotu. Prema mišljenju Sakura svjetskog trenda konzumacija trešanja ima antiaging utjecaj jer utječe na kolagen, koži važan protein, zbog antocijanina djeluje protuupalno, kalij magnezij i steroli smanjuju loš holesterol i pritisak, pomaže kod stresa i poboljšava zdravlje i izgled kože te smanjuje upale i akne i mogućnost pojave bora.

Prema istraživanju provedenom na Oregon Health and Science University of America utvrđeno je da su sportisti koji su pili sok od trešanja prije utakmice imali znatno manje bolove u mišićima od njihovih kolega koji nisu. Prema njihovim tvrdnjama, 20 trešanja je ekvivalentno jednom aspirinu.

Trešnje su pune između ostalog, vitamina A i kolagena koji će revitalizirati zimom oštećenu kožu lica i očistiti pore.

Ono što vam treba su zrele trešnje kojima ćete izvaditi košpice i propasirati. U smjesu nanesite u tankom sloju na lice i prekrite gazom. Ostavite 15 minuta i isperite lice mlakom vodom.