Dobre navike

Mogu pogoršati stanje: Koje namirnice izbjegavati ako imate upalu

Istraživanja pokazuju da se hranom u određenoj mjeri mogu kontrolirati  upalni procesi u tijelu, koji nastaju zbog infekcija. Mnoge namirnice dokazano mogu spriječiti upalu, dok druge mogu pogoršati stanje, izazvati komplikacije i usporiti liječenje.

Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako imate upalu.

Crveno meso

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbjegnete je konzumiranje više biljnih namirnica. Ishrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća koje djeluje protuupalno i smanjuje rizik od razvoja niza bolesti.

Transmasne kiseline

Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv “transmasti” i umjesto njih stavila naziv “hidrogenizirane masnoće”. Riječ je o supstancama koje mogu pogoršati sistemsku upalu u tijelu.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće. Višak masnoća je zapravo višak kilograma, koji vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje cjelovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u tijelu.

Šećer

Šećeri u čokoladicama, pahuljicama ili kofeinskim napicima iz kesice, samo će pojačati simptome upale. To se ne odnosi na voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode i med, koji ima protuupalne osobine. Govori se o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare