Politika

Montiraju li se istrage svjedocima u slučaju ‘Zenicatrans’?

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) 13. avgusta izvršila je pretres u Gradskoj upravi Zenica odakle su izuzeli dokumentaciju vezanu za „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. u stečaju i „Računovodstvo“ d.o.o. u Zenici.
Nekoliko mjeseci ranije Federalna uprava policije, po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, također je izuzela dokumentaciju iz Gradske uprave Zenica i preduzeća „Zenicatrans“, te je tom tužilaštvu dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u kojem se zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i još 6 osoba sumnjiči za niz krivičnih djela.

Nezvanično, on se sumnjiče da su oštetili preduzeće za oko četiri miliona maraka.

Iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, podsjetimo, ranije su kazali da je Federalna uprava policije 15. januara Kantonalnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv K. F. i drugih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju.

Prvi čovjek Zenice je u nekoliko navrata kazao da je sve po zakonu. S druge strane, zanimljivo je da dok u okviru predmeta „Zenicatrans“, u kojem pravosudni organi već duže vrijeme utvrđuju odgovornost zbog propasti nekadašnjeg autoprijevnozničkog giganta i prepoznatljivog simbola Zenice, osumnjičeni, kako saznajemo, ne biraju metode kako bi utjecali na metode istrage. Najnoviji pokušaj utjecaja na tok istrage je manipuliranje sa službenicima Federalne uprave policije – Detašman u Zenici.

Kako nezvanično saznajemo, osumnjičeni se javno po kafanama sastaju sa službenicima Detašmana, od kojih su pojedini bili i kandidati za policijskog komesara ZDK. Na tim skupovima, prema tvrdnjama našeg izvora, montiraju se slučajevi i istrage protiv mogućih svjedoka u ovom postupku, a kako bi se pažnja javnosti skrenula sa suštine predmeta „Zenicatrans“.

“Glavni moderator ovih montiranih istraga je prvoosumnjičeni Fuad Kasumović, u čemu mu pomažu policijski službenici FUP-a. Očito je došlo vrijeme za vraćanje dugova gradonačelniku koji je u procesu izbora policijskog komesara ZDK zdušno pomagao policijskog službenika Detašmana FUP-a u Zenici. Da li se politika miješa u rad policije ili policija u politiku, neka prosude sami građani”, kaže naš izvor.

Inače, radnici „Zenicatransa“ su upućeni na biro nakon otvaranja stečajnog postupka. Firma, odnosno osnivač, radnicima duguje i po 12 plaća, mnogima nije uvezan radni staž zbog čega ne mogu ni u penziju, a Kasumović ih mjesecima optužuje da su sami krivi za svoju i propast preduzeća, jer „je SDA ušla u njihov sindikat“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare