Svijet

Morsko čudovište: Najnapredniji američki nosač aviona krenuo prema Evropi, koštao je 13 milijardi USD

Najnoviji i najnapredniji nosač aviona američke mornarice, USS Gerald R. Ford, nakon godina odgode i skupih neuspjeha koji su doveli do cijene od 13 milijardi dolara, krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji, a pred njim su prvi manevri i vježbe sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Evropi.

USS Gerald Ford je prvi novi nosač aviona dizajniran u više od 40 godina, kako navodi američka mornarica. Izgradnja je službeno započela u novembru 2009. godine, a 2017. naručio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump, stoji u saopćenju američke mornarice, kako prenosi CNN.

Ovo plovilo prvi je nosač aviona klase Ford. Mornarica je već započela s izgradnjom iduća dva nosača klase Ford – USS Kennedy i USS Enterprise.

Ovaj nosač aviona ima najmoderniju, naprednu tehnologiju koja uključuje raspolaganje s “gotovo tri puta većom količinom električne energije” u usporedbi s nosačima klase Nimitz te koristi elektromagnetski sustav za lansiranje aviona (EMALS).

Sistem EMALS koristi električnu energiju za lansiranje aviona s ​​plovila umjesto ranijeg sistema parnog katapulta. Taj sistem omogućuje manje opterećenje aviona i omogućit će smanjenje vremena između polijetanja, rekao je zvaničnik mornarice.

Plovilo također raspolaže dvopojasnim radarom, naprednijim radarskim sistemom. To je jedini nosač prve klase koji raspolaže ovom vrstom radara, istaknuo je zvaničnik.

USS Gerald R. Ford i udarna skupina nosača djelovat će sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru, rekao je zvaničnik američke mornarice. Ovo raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomjesečnog raspoređivanja, dodao je.

“Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo zračno krilo (Carrier Air Wing – CVW – 8) donose budućnosti mornaričkog vazduhoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima”, rekao je kontraadmiral Gregory Huffman.

Ovo će raspoređivanje uključivati ​​”otprilike 9.000 pripadnika iz devet zemalja, 20 brodova i 60 aviona”, stoji u saopćenju američke mornarice. Zemlje koje učestvuju u vježbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Španiju i Švedsku, dodaje se u saopćenju.

USS Gerald R. Ford raspoređen u utorak, a ostali brodovi u udarnoj skupini nosača kreću mu ususret u srijedu, rekao je drugi zvaničnik mornarice, što je uobičajeno kada su ovakva raspoređivanja u pitanju.

Ne samo da se radi o jednom od najnaprednijih nosača aviona koji nadmašuje nosače klase Nimitz, već je i najveći na svijetu. Međutim, sama njegova veličina nije osvojila sve. Bivši predsjednik Donald Trump, iako ga je naručio, bio je kasnije vrlo kritičan prema brodu, prenosi Business Insider.

Prema navodima u knjizi “Peril”, djelu novinara Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste o posljednjim danima Trumpovog mandata, on je često govorio o nosaču, prigovarajući zbog visoke cijene broda, kao i o smještaju komandnog centra letova na pilotskoj palubi. “Jednostavno ne izgleda kako treba”, govorio je Trump.

Neki članovi Kongresa također su imali problema s ovim brodom. Zastupnica Elaine Luria iz Virginije nazvala je brod “plutajućom teglenicom na nuklearni pogon vrijednom 13 milijardi dolara”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare