Svijet

Moskva ponovo zaprijetila NATO-u: Ne radite to, krhko je

Sve veće aktivnosti NATO-a, predvođene SAD donose i sigurnosne i ekološke rizike za region, rekao je visoki ruski zvaničnik.

Visoki ruski predstavnik u Arktičkom vijeću Nikolaj Korčunov izjavio je za Russia Today da rastu aktivnosti NATO bloka predvođenog SAD u arktičkom regionu, što može imati ozbiljne implikacije.

“Internacionalizacija vojnih aktivnosti alijanse na visokim geografskim širinama, uključujući nearktičke NATO države, ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizike od nenamjernih incidenata, koji pored bezbjednosnih rizika mogu da izazovu i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosistemu”, rekao je Korčunov.

“Blok predvođen SAD pojačao je svoje aktivnosti u regionu, izvodeći sve masovnije vojne vježbe”, dodao je zvaničnik.

“Nedavno je na sjeveru Norveške održana još jedna velika vojna vježba alijanse, koja, po našem mišljenju, ne doprinosi osiguranju bezbjednosti u regionu”, rekao je Korčunov, govoreći o dvosedmičnom “Hladnom odgovoru”, vježbi koja je održana još u martu.

U vježbi je učestvovalo 1.500 američkih vojnika, kao i snage iz osam drugih zemalja NATO-a i “partnerskih zemalja” koje ukupno broje 15.000. Vježbu je poremetio pad američkog aviona prilikom kojeg su poginula četiri vojnika.

Osim direktnih vojnih aktivnosti bloka, njegovo potencijalno širenje dalje na sjever stvara dodatne rizike za arktički region, smatra Korčunov. I Švedska i Finska, koje su decenijama održavale politiku nesvrstanosti, dok su uživale u bliskim vezama sa alijansom koju predvode SAD, razmatraju da joj se formalno pridruže nakon sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Širenje NATO-a na račun tradicionalno vanblokovskih zemalja neće doprinijeti bezbjednosti i međusobnom povjerenju na Arktiku, za čije jačanje se Rusija dosljedno zalaže”, rekao je Korčunov.

“Početkom marta 2022. godine, Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Island, Norveška, Švedska i Finska suspendovale su svoje učešće u Vijeću, pozivajući se na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini”, rekao je Korčunov i dodao da nema načina za razvoj u Arktičkom regionu bez Rusije.

“Očigledno je da je nemoguće efikasno obezbijediti održivi razvoj Arktika bez Rusije, zemlje koja čini oko 60% arktičke obale i u kojoj živi više od polovine stanovništva regiona”, dodao je Korčunov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare