Svijet

Moskva potez Latvije za zabranu ruskog jezika nazvala diskriminatornim

Rusija je u petak kritikovala kao diskriminatornu inicijativu Latvije za zabranu ruskog jezika na radnim mjestima, navodeći da je bivša članica Sovjetskog Saveza pretvorila ponižavanje etničkih manjina u državnu politiku.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da je nacrt zakona koji je pripremi u vezi sa tim u suprotnosti sa međunarodnim pravilima.

"Ovakve apsurdne, diskriminatorne inicijative, koje zadiru u interese oko pola stanovništva Latvije i koje se protive brojnim preporukama relevantnih međunarodnih struktura, odavno su sramotna praksa", rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima "u toj baltičkoj zemlji, jezički genocid i ponižavanje etničkih manjina, čije predstavnike latvijske vlasti smatraju ljudima drugog reda, podignuti su na rang državne politike".

"Nažalost, evropske 'demokratske' strukture sramno šute", dodala je Zaharova.

Ruski ima status stranog jezika Latviji koja graniči sa Rusijom, a govori ga oko 40 posto od 1,9 miliona stanovnika.

Latvija je članica i Evropske unije i NATO-a i osudila je ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru.

U cilju distanciranja od Rusije i njene prošlosti, tokom godina je u Latviji je srušen niz sovjetskih spomenika, od kojih je najnoviji betonski obelisk, centralni dio spomenika podignutog u znak sjećanja na pobjedu Crvene armije nad nacističkom Njemačkom u glavnom gradu Rigi.