Zdravlje

Može li prekomjerna konzumacija šećera uzrokovati dijabetes?

Velike su šanse da imate člana porodice, bliskog prijatelja ili kolegu koji boluje od dijabetesa. Ili da vi sami bolujete od njega. Ovo hronično i ozbiljno zdravstveno stanje pogađa otprilike jednu od deset osoba, a taj se broj s godinama povećava. Tome u prilog ide i podatak da čak polovina svih odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ima dijabetes ili predijabetes, objavilo je Američko udruženje za dijabetes.

Ovdje uglavnom govorimo o dijabetesu tipa 2 jer je to daleko najčešći oblik bolesti, koji čini oko 90 do 95 posto svih slučajeva. Dijabetes tipa 1 i gestacijski dijabetes su druge glavne vrste.

Svim vrstama dijabetesa zajedničko je to što je ljudima nivo glukoze u krvi previsoka. Znači li to da jedenje šećera uzrokuje dijabetes? Odgovor za dijabetes tipa 1 je ne - ovaj relativno rijetki tip dijabetesa je autoimuno stanje koje nije povezano s faktorima životnog stila poput unosa hrane ili vježbanja.

Za dijabetes tipa 2 odgovor je nešto složeniji. Ako već imate genetski rizik i uporno se nezdravo hranite, borite se s prekomjernom težinom i vodite neaktivan stil života, riskirate razviti dijabetes tipa 2.

Na šećer u krvi najviše utječu ugljikohidrati, kojih ima u svemu, od voća i krompira do hljeba, slatkiša i gaziranih sokova. Tokom probave ugljikohidrati se razgrađuju u glukozu i dolaze u krvotok. To je dobra stvar jer glukoza je glavni izvor energije našeg tijela. Ćelije vašeg tijela moraju imati energiju za funkcioniranje, ali ta ista glukoza može biti otrovna ako se nalazi u visokim postotcima u vašoj krvi.

Zapravo može biti toliko opasna da previsok nivo šećera u krvi može naštetiti vidu, uzrokovati oštećenje živaca i dovesti do bolesti srca, moždanog udara, zatajenja bubrega i brojnih drugih problema. Zato vaše tijelo ima izvrsno kalibriran sistem za održavanje glukoze na sigurnom nivou.

Da bi glukoza funkcionirala kao proizvođač energije, mora napustiti krv i ući u ćelije vašeg tijela, kaže Diana Licalzi, registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Bostonu. Tu dolazi inzulin. Proizveden od gušterače, inzulin djeluje poput ključa i otključava ćeliju kako bi omogućio ulazak glukoze unutra.

"Jedete jabuku, jabuka se pretvara u glukozu, gušterača oslobađa inzulin, inzulin otvara vrata ćelije, glukoza ulazi i odmah se proizvodi energija za upotrebu s ostacima koji su spremljeni za kasniju upotrebu", objasnila je Licalzi.

S dijabetesom tipa 2 sposobnost ćelije da reagira na inzulin je oslabljena i šećer se zadržava u krvotoku umjesto da se učinkovito šalje u ćeliju.

Rezistenciju na inzulin mogu uzrokovati mnoge stvari uključujući prekomjernu težinu, nezdrave prehrambene navike, nedostatak vježbanja i određeni lijekovi.

Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, ne postoji samo jedan uzrok dijabetesa ili predijabetesa tipa 2. Geni i porodična hitorija mogu igrati ulogu, a tu ne možete puno učiniti. Ali što se tiče faktora koje možete kontrolirati, održavanje zdrave težine na vrhu je popisa u prevenciji bolesti, odgađanju njezina početka ili usporavanju napredovanja.

Studija iz 2015. objavljena u časopisu International Journal of Preventive Medicine sugerira da mjerenje struka može biti jednako važno kao i indeks tjelesne mase (BMI) kada je riječ o predviđanju rizika od bolesti kod neke osobe, posebno kod dijabetesa tipa 2.

Zdrava prehrana više je od izbjegavanja šećera

Šećer nije jedini krivac koji doprinosi porastu dijabetesa tipa 2 u SAD-u.

"Cjelokupan kvalitet standardne američke prehrane odgovorna je za razvoj dijabetesa tipa 2 ili predijabetesa", kaže dijetetičarka s UCLA-e Dana Hunnes te objašnjava: "Tipična prehrana sadrži puno prerađenih ugljikohidrata, masti, životinjskih bjelančevina i soli, a siromašna je vlaknima, vodom, voćem i povrćem."

Taj visokokalorični zbir potiče debljanje. U međuvremenu, svi oni jednostavni ugljikohidrati - u stvarima poput pomfrita, čipsa, pića zaslađenih šećerom, tjestenine i hljeba od bijelog brašna - dovode do brzog porasta šećera u krvi. Kad se to dogodi, vaše se tijelo bori da izbaci sve više i više inzulina - koji ne uspijeva smanjiti glukozu u krvi jer ga ćelije ignoriraju.

Vremenom ti skokovi obično istroše ćelije koje proizvode inzulin i tijelo ga prestaje stvarati. Ako imate predijabetes ili dijabetes tipa 2, to znači da se svaki put kad jedete šećer u krvi stalno penje sve više, osim ako ga kontrolirate prehranom, vježbanjem i lijekovima.

Šećer nije poželjan u zdravoj prehrani

Slatka poslastica s vremena na vrijeme ne predstavlja problem. Ali prekomjerna konzumacija tokom predugog perioda povećava rizik od debljanja i stavlja stres na vaše ćelije koje proizvode inzulin.

"Kalorije iz šećera nazivamo praznim kalorijama", kaže Licalzi i dodaje: "One imaju malu ili nikakvu hranjivu vrijednost."

Budući da kalorije šećera slabo utažuju glad, lako je pojesti (pre)velike količine i početi stvarati višak kilograma.

Pokušajte smanjiti konzumaciju skrivenih šećera

Svi znamo da su krofne prekrivene čokoladom, tri kuglice sladoleda utopljene u umak od karamele i veliki komad kolača od jagoda šećerne bombe. Ali šećer se može sakriti i u preljevu za salatu i kečapu, umaku od paradajza, žitaricama ili granoli, jogurtu s okusom i hljebu. Za razliku od šećera koji se prirodno javljaju u hrani poput voća, ti se "dodani šećeri" dodaju u hranu tokom proizvodnje.

Dana Hunnes, viša dijetetičarka iz Medicinskog centra Ronalda Reagana UCLA u Los Angelesu, ističe da je važno osvijestiti gdje se sve nalazi šećer.

"Uvijek predlažem", kaže ona, "da na etiketama pretražite sastojke kao što su monosaharidi, disaharidi, saharoza, kukuruzni sirup s visokom fruktozom, kukuruzni sirup, nektar agave, melasa, sok od trske, šećer od trske, šećer od hurmi".

Vlakna pomažu u borbi protiv dijabetesa tipa 2

Vlakna su snažan saveznik u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

"Hrana bogata vlaknima probavlja se sporije", kaže Licalzi, "tako da vam šećer u krvi ne skače i duže ostajete sitiji."

Pregled časopisa The Lancet iz 2019. godine koji je obuhvatio gotovo 250 studija pokazao je da ljudi koji jedu veću količinu vlakana imaju 16% do 24% manji rizik od umiranja od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, moždanog udara i raka debelog crijeva, u poređenju  s ljudima koji su jeli vrlo malo vlakana.

Prehrana bogata namirnicama biljnog porijekla može pomoći

Studija iz 2019. objavljena u JAMA Internal Medicine pokazala je da su ljudi koji su slijedili prehranu pretežno biljnog porijekla s mješavinom voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki imali manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, piše The Healthy.