Svijet

Mračna historija crkve u Kanadi izlazi na vidjelo: U bivšem crkvenom internatu pronađeno 214 dječijih leševa. Oglasio se i papa Franjo

Otkriće u Kanadi je izazvalo šok i izvan granica ove zemlje: na mjestu nekadašnjeg internata za indogene, kojim je desetljećima upravljala Katolička crkva, pronađeni su ostaci 214 leševa djece, piše DW.

Vlada u Otavi je zatražila od Pape Franje da uputi zvanično izvinjenje zbog ranije uloge Katoličke crkve u kanadskom sistemu internata. Papa se prvi put o tome izjasnio na molitvi ove nedjelje.

„Skupa sa cijelom Crkvom stojim uz kanadski narod koji je traumatiziran ovom šokantnom viješću“, rekao je Papa tokom podnevne molitve na Trgu Svetog Petra.

Državne i crkvene vlasti usko sarađuju kako bi se stvar razjasnila, rekao je Franjo. Tužno otkriće ponovno je, kako je dalje rekao, osvijestilo ljude o boli i patnjama prošlosti. Papa je naglasio da je važno pokorno težiti putu pomirenja i ozdravljenja.

Incident je hitno upozorenje svima da se suzdrže od bilo kakvog kolonijalnog ponašanja, uključujući bilo kakvu ideološku kolonizaciju danas, rekao je Papa. Umjesto toga, kako je dodao, ljudi iz različitih kultura trebali bi biti rame uz rame u međusobnom poštovanju. To također uključuje, kako je dalje rekao, priznavanje prava i kulturnih vrijednosti svih kćeri i sinova Kanade.

Nakon otkrića 214 dječjih leševa na terenu Kamploos Residential School, jedne vrste kampa za prevaspitavanje djece aboridžinskih Kanađana, Katolička crkva u zemlji je pod pritiskom. Crkva je internat otvorila na zapadu zemlje 1890. godine. 1969. godine državne vlasti preuzele su školu, a 1978. je zatvorena. U tom su objektu djeca iz autohtonih obitelji uglavnom bila prisilno smještena kako bi ih – prema službenom obrazloženju – upoznala s “kršćanskom civilizacijom”.

Internat u Kamloopsu bio je jedan od 139 takvih “internata” u Kanadi, od kojih je većinu vodila crkva. Procjenjuje se da je više od 150.000 djece starosjedilačkih naroda završilo u takvim objektima između 1830-ih i 1998. godine. Djeca su tamo odrasla potpuno izolirana od obitelji, njihove zajednice i kulture. Trebali su naučiti blagdane, pjesme, jezik, religiju i tradiciju evropskih imigranata – i zaboraviti na svoje. Mnoga su djeca bila zlostavljana ili seksualno napastvovana.

Kada i od čega je umrlo 215 djece čiji su ostaci pronađeni na lokaciji Kamloops još nije poznato. Neki od njih imali su samo tri godine. Vjeruje se da je riječ o posmrtnim ostacima djece čija smrt nije dokumentirana i koja nisu dobila obilježene grobnice.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su kanadsku vladu i Vatikan da prevodu opsežne istrage o okolnostima u kojima su djeca umrla i pronađu odgovorne.

Vlada Ottawe službeno se ispričala zbog prevaspitavanja starosjedilaca 2008. godine. Državno istražno povjerenstvo je 2015. utvrdilo da su starosjedioci bili žrtve “kulturološkog genocida”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare