Zdravlje

Mučite se sa spavanjem? Obratite pažnju, psihijatar otkrio što najviše ometa san

Često se dogodi da čovjek ne može zaspati, a najčešći razlog je jedna stvar. No, ne brinite se, sve se to može ispraviti u 15 minuta. Ako je vjerovati tvrdnjama profesora psihijatrije i bihevioralnih nauka na UniverzitetuKalifornija, dr. Arica Prathera. Aric je u svom eseju na CNBC-u opisao šta je otkrio nakon godina istraživanja.

Otkrio je da ruminacija ili preživanje problema najviše utječe na kvalitetu sna. I sam je ispričao kako je zabrinutost oko nečega noću utjecala na njegovo spavanje, odnosno sposobnost da zaspi.

Razlog zašto čovjek ne može zaspati

“Vaša pozornost se neprestano vraća na tu neku stvar. Ležao bih u krevetu i ponavljao glupi komentar koji sam uputio nekoj osobi. Iako ga je ta osoba vjerovatno zaboravila nekoliko trenutaka kasnije”, objašnjava. 

Prather je otkrio da ne postoji čarobni napitak koji će odmah zaustaviti vaš problem s ruminacijom. Ali je otkrio da postoji način na koji si možete pomoći. Predlaže da izdvojite 15-ak minuta kasno poslijepodne kako biste se usredotočili na svoje emocionalne brige. Ali je iznimno važno da za to vrijeme budete – sami.

Nedostatak sna smanjuje našu koncentraciju i radne sposobnosti

Više je načina kako si pomoći

“Dajte si slobodu razmišljati o temi koja vas muči. Ako se ista briga pojavi kasnije, posebno u vrijeme spavanja, pokušajte je odgoditi za sutra. Ako za emocionalne brige odvojite dva do tri puta sedmično po 15 minuta, raste vjerovatnost da vas problemi neće mučiti noću”. Aric je potom otkrio i drugu strategiju.

“Na papiru izradite dva stupca: U jednom pišite probleme, u drugom rješenja. Zapamtite da je cilj zacrtati plan djelotvornih koraka za sutradan ili sljedeće dane. Nećete riješiti problem odmah”, pojašnjava.

Predlaže da taj papir presavijete i stavite pokraj kreveta. Iako vam to može zvučati besmisleno, psihijatar smatra da će vam pomoći da se riješite briga koje vas muče noću. 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare