Vijesti

Muftijstvo mostarsko: Grupa građana, po nalogu Faruka Jakića iz Danske, nasilno upala u džamiju u Ljubuškom

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio danas, 5. juna 2023. godine, kada je neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila s nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Muftijstvo u saopćenju za javnost podsjeća kako se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški proteklih mjeseci suočava s klasičnom uzurapcijom vakufskih objekata obredne naravi, gdje neformalna grupa građana koju predvode imenovani Jakić, Haris Mahić, Sulejman Kadragić i drugi, na stotinama godina starim objektima Islamske zajednice bez saglasnosti, dozvole, i projekta, nepoštujući i omalovažavajući odluke nadležnog medžlisa, Muftijstva mostarskog, Vakufske direkcije i Rijaseta Islamske zajednice, obavlja razne građevinske i druge zahvate.

„Napominjemo da je pomenuta neformalna grupa zanemarila sva upozorenja i sve dobronamjerne sugestije viših instanci Islamske zajednice da se sve aktivnosti u vezi s vakufskom imovinom moraju transparentno predočiti i usaglasiti s pravilima i propisima Islamske zajednice i pozitivnim zakonskim normama“, kaže se u saopćenju.

Dodaje se da će Islamska zajednica u narednom periodu od zvaničnih organa zatražiti temeljitu istragu i utvrđivanje krivične odgovornosti povodom dosada neviđenog, nezapamćenog i drskog ataka na vakufsku imovinu, javlja MINA.