Politika

Mujkić za Raport o novim sankcijama SAD: Ova odluka je jako bitna za prevazilaženje krize, ali samo pod jednim uslovom

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je sankcije za Milorada Dodika te Alternativnu televiziju.

Kako su naveli u obrazloženju Dodik na novoj američkoj crnoj listi je zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Također, u novim sankcijama koje su objavile SAD na listi se nalazi i Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i Dodikov savjetnik te Mirsad Kukić, predsjednik PDA.

Šta će ovo značiti za političku situaciju u našoj zemlji te šta možemo očekivati u narednom periodu za Raport je kazao Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kako nam je kazao na samom početku razgovora pozdravlja ove sankcije te misli da su one dobar korak za dalje.

“Mislim da je to dobar korak. Bitno je istaknuti da je važno u američkom pristupi je regionalni pristup. Moramo znati da takve ideje počivaju i dijele se izvan granica BiH. Mislim da je važno da se zadrži ta šira slika, da se problem ne posmatra isključivo kroz Dodika i njemu bliske ljude. Svakako da je ova odluka važna za prevazilaženje ove krize”, kazao je Mujkić za naš portal.

Također, kazao je da će ovo doprinijeti smirivanju situacije, ali samo pod jednim uslovom.

“Kada govorimo o ovoj situaciji, mislim da će doprinijeti da se smiri politička kriza u BiH, ali ako se zadrži upravo ta šira slika regionalni pristup. Ako to ostane samo parcijalno, i ako to bude stvar samo nekolicine, onda to neće imati neke efekte. To mora biti jedan cjelovitiji proces ka rješavanju problema”, kazao je Mujkić za naš portal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare