Politika

Mujo Aganović na protestima: Schmidte, ne boj se! Ne smije ti dlaka s glave faliti, ali…

Aganović održao govor na protestima ispred OHR-a

Demonstrantima ispred OHR-a obratio se Mujo Aganović, predsjednik Saveza paraplegičara FBiH.

"Ovaj protest je najava za historijski protest. Ponovo ovdje u Sarajevu. Potreba da mi objašnjavamo da mi nismo nikakva rulja, kao što se pokušava predstaviti. Pokušavaju nas satjerati u čošak. Nećemo pokleknuti i nećemo pristati da nam pojedini nose glavu desno ili lijevo.

Mi to znamo sami uraditi. Mi nismo došli danas da kancelariju OHR-a i njegovu ulogu isporučujemo preko granice BiH. Ne, ni u kojem slučaju. Mada bi to neki voljeli. Nismo zbog toga ovdje", rekao je on.

On je kazo da je Schmidt donio rješenja koja cementirao etničke političke odluke.

"Kome oni pokušavaju prijetiti? Samo je Bog sila. Vidite ovu policiju, ovo je naša policija. Ovo je naša domovina. Nemojte nas učiti kako mi moramo poštovati institucije. Vi nemate moralno pravo da govorite o tome. Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa. Ovo je naša domovina.

Morate znati da mi ne moramo uopšte biti posebno stručno spremni da bismo razumjeli da se odluke Scmidta ne odnose na cijeli prostor BiH", naveo je dalje Aganović.

Schmidte ne boj se

On je poručio Schmidtu da se ne treba bojati.

"Schmidte ne boj se. Ne smije ti dlaka sa glave nedostajati. Ali moraš znati, da poslije donesenih odluka kada kažeš ja odlučujem to i radiš. Odlično, baš smo to čekali", kazao je.

Zamolio je demonstrante da skup završi dostojanstveno.

"Ako bi se neko usudio da baci kamenčić ili petardu mi ćemo ga hapsiti, a ne policija. Mi znamo da se u ovakvim skupovima može ubaciti i neko namjerno da to uradi", istakao je.

Na kraju je kazao da je zahtjev da se se povuku odluke koje nisu u skladu sa građanskom državom.

"Građani molim vas da budemo jedinstveni i složni, ovo je crvena linija. Mi drugu domovinu nemamo niti želimo. Nemojte dozvoliti da vam pričaju drugacije priče. Dejtonski mir nije pravedan mir, ali smo ga prihvatili da ljudi više ne bi stradali", zaključio je Mujo Aganović.