Vijesti

Murphy: Jedna stranka mora prestati blokirati izbor Vlade FBiH

Ako se pokažu tačnim politička nagađanja, sljedećeg sedmice Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi dobiti priliku izabrati novu Vladu na koju se čeka pune četiri i po godine.

Tom raspletu trebala bi, prije svega, kumovati odluka međunarodne uprave u zemlji, piše Večernji list BiH.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao je političke stranke da prestanu s blokadama. Njegovo obraćanje očito je bilo upućeno političkom dvojcu, SDA i Demokratskoj fronti.

"Probosansko djelovanje nije kontroliranje javnih ustanova i poduzeća u uskom stranačkom interesu", poručio je američki ambasador u BiH.

Pri tome je upozorio da se one političke stranke koje su postale “nepoželjan partner” trebaju pogledati u ogledalo.

"Trebaju se pogledati u ogledalo i pitati zašto niko ne želi biti partner s njima. Neka se fokusiraju na izgradnju vlastite vjerodostojnosti", rekao je Murphy.

On je posebno važnim ocijenio rehabilitiranje odnosa u Federaciji BiH. To je moguće napraviti jedino uz političko partnerstvo ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

"Federacija BiH ima važnu ulogu kao motor pokretač za BiH na putu ka euroatlantskim integracijama. Federacija ima resurse koji nisu u potpunosti iskorišteni.

Nismo imali izabranu Vladu 2018., a građani su ispaštali", istaknuo je američki diplomat.

On ima dugogodišnje iskustvo rada u ovoj zemlji. Po njemu, najvažnije je sada napraviti iskorak i uspostaviti novu Vladu.

"Trebamo se vratiti odgovornoj vlasti u Federaciji i to će stvoriti nužne uvjete za rješavanje teških pitanja i reformi. Bez toga nema napredovanja.

To sada nemamo zato što jedna stranka blokira formiranje vlasti. Kako rješavate problem? Prestanite s blokadama", rekao je Murphy, očito upirući prstom u SDA kojemu je DF jedini partner u tome “pothvatu”.