Tehnologija

Musk dobio dozvolu da ugrađuje čipove u ljudski mozak. Tvrdi da će to promijeniti svijet

Musk čipovi

Elon Musk, odnosno njegova kompanija za čipove za mozak Neuralink saopćila je da joj je dato zeleno svjetlo za početak istraživanja na ljudima, prenosi Sky News.

Neuralink je u twitu u četvrtak objavio da je dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) "da pokrene našu prvu kliničku studiju na ljudima!"

To predstavlja "važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", navodi se.

Kompanija nije elaborirala ciljeve studije, niti kada će početi, ali je rekla da još ne zapošljava.

Musk, koji je prošle godine tvrdio da su uređaji toliko sigurni da bi rado koristio svoju djecu kao pokusne kuniće, nada se da će jednog dana pomoći u stanjima uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju, kao i omogućiti pretraživanje interneta i telepatiju.

Milijarder je rekao da će Neuralink započeti ispitivanja na ljudima najmanje četiri puta od 2019. godine, ali je kompanija podnijela zahtjev za odobrenje FDA tek početkom prošle godine.

Agencija je tada to odbila - glavni problemi su uključivali litijumsku bateriju implantata, mogućnost da njegove žice migriraju unutar mozga i da li se uređaj može sigurno ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva - i rekla je da zabrinutosti treba riješiti prije nego što se pokrenu ispitivanja na ljudima.

Neuralink, osnovan 2016. godine, bio je predmet nekoliko federalnih istraga.

U decembru prošle godine je bio pod istragom zbog navodnih kršenja dobrobiti životinja u svom radu, što je kompanija demantovala.

Ukupno je 1.500 životinja uginulo u četiri godine, prema izvještaju, što je dovelo do internih pritužbi da se testiranja na životinjama požuruju – uzrokujući nepotrebnu patnju i smrt.

Musk je povećao pritisak da se ubrza razvoj, reklo je osoblje, što je dovelo do promašenih eksperimenata koje je trebalo ponoviti.

U jednom slučaju, 25 svinja je navodno implantirano sa uređajima pogrešne veličine - a izvor je rekao agenciji Reuters da je to greška koja se mogla izbjeći uz više pripreme.

Neuralink se nada da će implantat koji razvija pomoći paraliziranim ljudima da ponovo hodaju - i izliječiti druge neurološke probleme.

Švicarski istraživači pokazali su potencijal ove tehnologije ranije ove sedmice.

Paralizovani muškarac iz Nizozemske mogao je da hoda jednostavno razmišljajući o tome - zahvaljujući sistemu implantata koji bežično prenosi njegove misli na njegove noge i stopala.