BHDoktor

Muška plodnost: Ova hrana uništava spermatozoide

Sve lošija ishrana mogla bi biti odgovorna za smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca, pokazala je studija Harvarda provedena na 3.000 ljudi. Ona je otkrila da muškarci koji se hrane svakodnevno brzom hranom imaju i do 25 posto manji broj aktivnih spermatozoida od onih koji se hrane zdravo, piše Daily Mail.

Naučnici su analizirali utjecaj ishrane na mušku spermu i zaključili da je „spermagedon“, kako su ga nazvali, uzrokovan nezdravim prehrambenim navikama.

Ljubitelji pizza, pomfrita i slatkih poslastica imaju za četvrtinu manje spermatozoida od onih koji jedu mnogo voća, ribe i povrća. Broj njihovih spermatozoida, što se još uzima i kao mjera plodnosti kod muškarca, u prosjeku je iznosio oko 122 miliona u poređenju sa 167 miliona kod muškaraca sa zdravom prehranom.

To je otkriće objavljeno u časopisu JAMA Network Open, s naglaskom da moderan način života vodi u drastičan pad plodnosti. Otkriveno je da kvalitet sperme polako i sigurno pada u zapadnim zemljama u proteklih nekoliko decenija, a istovremeno smo postali sve deblji i manje aktivni.

Plivači “nestaju”

Broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu u posljednjih 40 godina pao je za 60 posto, otkriva naučno istraživanje koje još jednom dokazuje da moderni svijet uništava zdravlje muškaraca.

Pesticidi, hemikalije koje poremećuju hormone, ishrana, stres, pušenje i gojaznost redom su povezani s ovim problemom. A on je povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa i povišene stope smrtnosti. Naučnici zaključuju i to da stopa pada broja spermatozoida ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina.

Poziv na buđenje

Ovaj isti trend ne primjećuje se u drugim dijelovima svijeta, u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su odgovarajuće studije također provedene. Jedan od stručnjaka koji je istraživanje komentirao rekao je da je ono bilo “najpotpunije do sada”. Podatke je nazvao “šokantnima”, kao i “pozivom na buđenje” za hitno istraživanje razloga takvih trendova.

Dodatni problem je uočena povezanost hemikalija s učestalošću raka testisa, broja djece rođene sa samo jednim testisom, s muškim pubertetom i uopće nivoom testosterona kod muškaraca. Što se tiče problema s hormonima, naučnici nakon ove studije više nego ikad ranije sumnjaju da s tim, između ostalog, ima veze i pušenje majki tokom trudnoće. Smanjivanje nivoa spermatozoida prvi put je registrirano još prije 25 godina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare