Svijet

Muškarac ubio manekenku na Tajlandu pa tražio pomoć od taksiste da raskomada tijelo

na Tajlandu jirži u liftu

Ukrajinska manekenka brutalno je ubijena na Tajlandu u luksuznom apartmanu u kojem je boravila sa svojim dečkom iz Poljske. Jan Jerži Lagoda Filipov (25), vlasnik marketinške firme sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodno je testerom isjekao tijelo Alone Savčenko (24) na komade i uz pomoć Google Translatea tražio pomoć da ih se riješi.

Alona i Jan došli su u svoj apartman u hotelu u Bangkoku 29. aprila. Kako piše Daily Mail, Filipov je imao marketinšku firmu registrovanu na London a Alona je prije radila snimanja za njega. Par je djelovao sretno dok su ulazili zajedno u hotel – na nadzornoj kameri vidi se kako se smješkaju dok idu ka svojoj sobi.

Ali, čuvari su postali sumnjičavi ujutro 15. maja, kad je vidno nervozan Filipov napustio hotel sam i u žurbi, vukući sa sobom svoj prtljag. Pozvao je taksi, čiji je vozač Suračaj Sabaibang kasnije pozvao hotel da ih obavijesti da se Filipov ponašao unezvjereno i da je koristio Googleovu aplikaciju za prevođenje da zatraži pomoć u sječenju tijela.

"Pokupio sam sumnjivog putnika koji mi je uz pomoć prevodioca rekao da želi da ide u kazino. Kad nije mogao da nađe odgovorajuće mjesto, upitao me je preko aplikacije da mu pomognem da raskomada tijelo svoje djevojke za 1.500 bahta (45 dolara)", rekao je vozač koji je odbacio Filipova do hotela u distriktu Sathorn a potom pozvao hotel u kojem je Poljak odsjeo.

Na snimku nadzorne kamere vidi se kako se Filipov trese dok izlazi iz lifta, vukući kofer za sobom. Nakon poziva taksiste osoblje hotela je otišlo do sobe para na 32 spratu, gdje su zatekli Alonino isječeno tijelo na krevetu. Lice djevojke bilo je prekriveno krvlju a lijeva ruka isječena u zglobu. Glava je bila djelimično isječena dubokim rezom od vrata do lijevog ramena a bolničari su našli i ubodnu ranu na grudima.

Krvava testera duga 60 centimetara nalazila se pored tijela manekenke. Istražitelji vjeruju da je Alona bila mrtva oko jedan dan prije nego što je tijelo otkriveno, što ukazuje da je ubijena tokom vikenda, prije nego što je Filipov pokušao da pobjegne.

"Žrtva je došla u apartman sa dečkom 29. aprila ali je on otišao bez nje oko podneva 15. maja. Saznali smo da je unajmio taksi da ga odveze u provinciju Sa Kaeo, vjerovatno je pokušavao da pređe granicu u Kambodžu", rekao je Pongpun Fonharn, zvaničnik policije distrikta Vat Fraja Kraj.

Graničari su obavješteni nakon što je hotelsko osoblje našlo Alonino telo i Filipov je uhvaćen na graničnom prijelazu.

"Bio je veoma miran kad je uhapšen, oko četiri ujutro. Popio je kafu u svojoj ćeliji i počeo da vježba, kao da je u pitanju uobičajena jutarnja rutina. Nije rekao još ništa", rekao je Fonharn.

Istraga je u toku, a policija Tajlanda je o slučaju obavestila poljsku ambasadu.