Muskov novi svemirski brod spreman je za kratki testni let

40

Šesto puno testiranje prototipa svemirske letjelice Starship firme SpaceX uspješno je obavilo provjeru motora tipa Raptor. Prototip nazvan SN5 sad je spreman za kratki testni let od 150 metara.

Dosadašnje verzije nisu uspjele otići tako daleko u razvojnom programu započetom prošle godine. Tada su u SpaceX-u izradili manji demonstracijski model s jednim motorom Raptor kako bi pokazali mogućnosti leta na malim visinama i slijetanja.

U međuvremenu je razvijen i puni pokazni model za dodatna testiranja, uključujući i let na velikim visinama. Verzija Mk1 uništena je tokom testiranja pritiska u spremniku, dok se od Mk2 odustalo u korist verzije Mk3, kasnije preimenovane u SN1.

Prototipovi su nakon toga brzo razvijani, izrađivani i testirani. SN3 i SN4 su spektakularno podbacili tijekom testiranja, ali je SN5 bio uspješan.

U firmi SpaceX nadaju se kako će sve svoje rakete – uključujući Falcon 9 i Falcon Heavy – zamijeniti Starshipom, kao i nadolazećom raketom Super Heavy, koja bi trebala ponijeti teške terete do Marsa i pomoći uspostavljanju trajne ljudske baze na toj planeti.

Ali, prije no što se to dogodi trebat će obaviti još puno testiranja, što je standard za razvoj svemirskih letjelica, piše Yahoo Finance.