Pripadnici SIPA-e pretresaju kabinet premijera USK Mustafe Ružnića
Politika

Mustafa Ružnić ironično: Bakire hvala, ali nemojte vi više graditi po Krajini. Evo jedva hodamo od kranova i mašina

Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem posljednjih mjeseci dijeli novac iz prenapučenog budžeta napunjenog ogromnom inflacijom i velikim cijenama.

Jasno je da Novalić i ekipa budžet troše u skladu sa predizbornom kampanjom, a tradicionalno se kažnjavaju oni dijelovi u kojima ne vlada SDA.

Tako je ponovo zakinuta Krajina, a zanimljivo je da su se i Bakir Izetbegović i Fadil Novalić potrudili da objasne zašto je to tako.

Godinama je već najveći problem odsječenost Krajine odnosno nepostojanje kvalitetnih putnih pravaca.

Izetbegović i Novalić sad kažu da je oni hoće, ali da nemaju povratne ‘s druge strane’, odnosno da Vlada USK opstruira određene radove.

O tome smo razgovarali sa premijerom USK Mustafom Ružnićem (NES).

“SDA je u USK na vlasti bila od 1996. do 2018. godine. Punih 23 godine. U tom periodu niti jedan višemilionski projekt nije urađen na prostoru Krajine. Šta je tad bio problem? Nije valjda da Krajiška SDA nije bila pružene ruke prema Bakiru i Novaliću?”, pita Ružnić.

“Svake izborne godine, pa najmanje 12 puta su Bakir i Novalić i slični njima došli u Krajinu i kazali i čvrsto obećali ‘sad ste vi na redu i ide vaše povezivanje sa Sarajevom, idu brze ceste’. I tako od izbora do izbora. I nikad ništa i uvijek predizborna patka”, navodi Ružnić.

Isto se, kaže, dešava i sad i dolaze s istim obećanje, ali sa drugim pakovanjem na kojem piše da su Krajišnici sami sebi krivi.

“Jednim djelom jesmo zbog svih naših klimoglavaca koje smo godinama slali da nas predstavljaju. Najviše opet SDA”, ističe premijer USK.

Osvrnuo se i na konstataciju Izetbegovića da Vlada USK ne želi da izda građevinske dozvole kako bi radovi krenuli.

“U periodu rada ove Vlade izdat je najveći broj građevinski dozvola. Izdali smo dozvole da bi povukli neke sitne projekte planirane sa viših nivoa vlasti.

U augustu 2021. godine imali smo radni sastanak sa direktorima Cesta i Autocesta FBiH. Jasno obećano aviosnimanje terena za brzu cestu Bihać-Cazin-V.Kladuša. Do danas ništa. I tad je rečeno da možemo očekivati da se tom cestom vozimo 2032 godine. Do danas ništa i nikakvog pomaka i očekujemo od strane istih bar neku videoprojekciju kojom će pokušati zabavljati građane pred izbore”, kaže Ružnić.

Zbog svih obećanja i predizbornih šarenih laža, Ružnić ima i poruku za dvojac iz SDA.

“Moja poruka Bakiru i Novalić je: Hvala vam, ali nemojte nam više graditi. Evo ne možemo se normalno kretati od kranova i radnih mašina koliko se gradi u Krajini. Hvala vam ali malo smanjite. Bakir Izetbegović i Fadil Novalić su toliko toga investirali u Krajinu, sagradili i obezbjedili građanima ovog dijela države, da se ovaj mali zastoj, koliko traje mandat sadašnje Vlade USK, neće ni primjetiti”, ironičan je Ružnić.

Dalje navodi da su tvrdnje da im vlast u Unsko-sanskom kantonu onemogućava ulaganja vrijeđanje inteligencije svih građana koji žive u Krajini i svjedoče višedecenijskom odnosu prema Krajini.
“Prema tome, sličnih šupljih izbornih priča, gostovanja po Krajini i novih obećanja sigurno neće faliti ni ove godine, jer to je jednostavno dio SDA folklora. Međutim, za sve nas koji živimo ovdje odavno su jedini dokaz dobronamjernosti djela, a ne riječi i parole.

Hvala Bogu, u oktobru mi dolazimo i preuzimamo vlast u Federaciji i jasno obećavamo građanima cijele BiH da ćemo misliti na sve njih jednako. I na Mostar i Goražde i Tuzlu i Travnik. Na sve”, obećava premijer USK.

Navodi kako je svaki dio Bosne njihovo dvorište i njihova kuća.

“Kao što smo to pokazali u zadnje tri godine na USK tako će to od oktobra biti na cijeloj BiH, jer mi ćemo imati ispružene ruke prema svim našim građanima za razliku kako je to do sad bilo i žao mi što do sad u 30 godina vladanja nisu naučili da vlast treba imati pružene ruke prema svojim građanima.

Volio bih da smo u mandatu mogli doći u poziciju da usvajamo Prostorni plan Kantona, ali ne možemo ništa raditi bez Prostornog plana FBiH, koji čeka godinama i ne rješava ga Vlada FBiH. Isto tako federalni zakon o šumama čeka usvajanje već godinama, a šumski resurs je značajan za Krajinu. Da bude stvar još tragičnija resorni ministar je iz Krajine, dva mandata ministar i državni zastupnik. Bez kvalitetne cestovne povezanosti sa našim Sarajevom i ostalim dijelovima domovine, te izlaza na zapad nema razvoja i ozbiljnijeg ulaganja. Sad vidimo, a tako je pred svake izbore, da kreću priče o brzim cestama”, navodi Ružnić.

I tako je, navodi on, 20 i više godina, a kao primjer je naveo cestu Bihać – Srbijanski plato – Bosanka Krupa čija izgradnja čeka 20 godina, a košta oko 50 miliona.

“A, danas nam pričaju kako će ići ubrzo cesta Velika Kladuša – Cazin – Bihać koja košta po nekim njihovim procjenama oko 500 miliona. Pozdravljam svaki projekat koji se realizira sa višeg nivoa, ali se radi o manjim investicijama, Krajina zaslužuje više i brže. Zbog toga je značajno ko će nas predstavljati u federalnim i državnim institucijama, neće nam niko to napraviti dok se mi ne izborimo za jači politički uticaj i predstavnike koji će se znati izboriti za značajnije investicije u Krajini”, kaže Ružnić.

Na kraju poručuje kako se na memorijal rahmetli predsjednika Alije Izetbegović dođe jednom godišnje.

“Može se i po lošim cestama, a nekad se dolazilo i helikopterom. Tako da se ne sekirate nakon što više od dvadeset godina niste napravili ni metra autoceste ili brze ceste u Krajini”, zaključio je Ružnić u razgovoru za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Ružnić: ‘Bakire hvala, ali nemojte vi više graditi po Krajini. Evo jedva hodamo od kranova i mašina’ – Cazin.BA
8 mjeseci

[…] “Može se i po lošim cestama, a nekad se dolazilo i helikopterom. Tako da se ne sekirate nakon što više od dvadeset godina niste napravili ni metra autoceste ili brze ceste u Krajini”, zaključio je Ružnić u razgovoru za Raport. […]