Vijesti

Mutapi podnijeli prijavu protiv Memića. Arijana: Alisa, pa ti ne znaš ni kako se zvao momak koji je umirao pred tvojim očima

Porodica Alise Mutap, bivše djevojke ubijenog Dženana Memića, najavila je krivičnu prijavu protiv Muriza Memića.

Evo njihovog saopćenja:

Obavještavamo javnost da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Neprijavljivanje učinitelja krivičnog djela iz člana 345. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

Smatramo da je vrijeme da se navedeni ispita na te okolnosti, obzirom da u svojim medijskim obraćanjima tvrdi da Ljubo i Bekrija Seferović nisu počinioci inkriminisanog događaja, nego da on lično zna ko je počinilac inkriminisanog događaja u kojem Alisa Mutap teško povrijeđena.

Prije preko tri mjeseca od Tužilaštva BiH tražimo da oformi komisiju stranih vještaka kako bi ponovo vještačili Alisu Mutap i nadamo se da će Tužilaštvo BiH u skorije vrijeme i oformiti taj tim i donijeti naredbu o vještačenju. Ovo je nešto na čemu insistiramo da se uradi što hitnije, kako bi se svi bili u prilici uvjeriti u činjenicu da Alisa Mutap govori istinu. Ovu činjenicu je pokazalo i poligrafsko ispitivanje Alise Mutap, koja je u ovom trenutku spremna i da se isto ponovi.

Predlažemo da, kada se već preispituju okolnosti događaja koji tek treba biti suđen pred Vrhovnim sudom FBIH, da policijski organi ispitaju Muriza Memića na okolnosti zbog kojih je svom sinu još 2015. godine, i to prije nego što se počeo zabavljati sa Alisom Mutap, poklonio pištolj (slika i tekst u prilogu), kao i da se ustanovi gdje je taj pištolj, obzirom da je u noći 8.2.2016. godine kod njega pronađen i izuzet drugi pištolj, marke ČŽ 6.35 sa okvirom i tri metka (slika zabilješke objavljena u Dnevnom Avazu u prilogu). Zahtjevamo da se utvrdi da li je poklonjeni pištolj možda sada u rukama nekog drugog djeteta.

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavjestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše.

Također želimo informisati javnost da se Zijad Mutap sumnjiči u istrazi Tužilaštva BiH, da je zajedno sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo za koje su smatrali da je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u noći 8.2.2016.godine. Postavlja se pitanje zašto je samo Zijad Mutap u pritvoru, a Muriz Memić na slobodi. Da li je pravda ista za sve? Ili je možda i Alisa trebala umrijeti da bi "pravda Muriza Memića" bila zadovoljena?

Ono što je evidentni problem je da je zaista istina da ni povrede utvrđene kod Đenana Memića ni kod Alise Mutap ne odgovaraju SAMO saobraćajnoj nesreći. Povrede zadokumentovane kod oboje odgovaraju činjeničnom opisu osnova sumnje na koji je saslušan i koje događaje je u cijelosti priznao Ljubo Seferović: udarac autom u dva pješaka, nakon čega izlazi iz auta i oboma nanosi povrede tupim predmetom. Zaista nije jasno zašto drugi dio inkriminacije nije našao svoje mjesto u Optužnici, ali to vjerovatno jedini zna postupajući tužilac. U prilogu se nalazi cjelokupni zapisnik o saslušanju Ljube Seferovića, iz kojeg se to jasno vidi.

Također, ističemo da u pravosuđu i policijskim organima BiH rade časni ljudi, koji nemaju motiv da prikrivaju bilo kakva krivična djela. Narušavanje ugleda cjelokupnog sistema narušava našu zemlju i onemogućuje napredak. Zloupotreba tragedije za samopromociju povezanu sa političkim napredovanjem predstavlja krajnje nepatriotski čin.

Na ovo je reagirala u porodica Memić, odnosno Dženanova sestra Arijana Memić.

"Sad kad Tužilaštvo BiH intenzivno radi na predmetu i kada je tatica uhapšen, više nisu samo povrede od saobraćajne nesreće nego ima i drugih. Pa gdje ste dosad bili, Mutapi. Zašto baš sada ova priča? Alisa, pa ti ne znaš ni kako se zvao momak kojeg si gledala kako umire pred tvojim očima. Patriote Mutapi", navela je Arijana.

Oglasila se i grupa Pravda za Dženana.

"Alisa, daj nam još neko saopštenje za javnost, nemoj da čekamo po par mjeseci… Javnost interesuje kada si tačno dobila amneziju? Kada vas je Ljubo „malo“ udario autom ili kada je izašao iz tog auta? Ili možda kada je TATA pozvao svoje ljude?", naveli su oni.