Svijet

Muzikom protiv antimuslimanskih protesta u Danskoj

Danski muzičari prave nesnošljivu buku na antimigrantskim i antimuslimanskim skupovima desničara Rasmusa Paludana, boreći se na taj način protiv rasizma u toj zemlji.
Muzički pokret Free Jazz Against Paludan od početka godine privukao je hiljade pratilaca na društvenim mrežama, ne samo u Danskoj.

Paludan (38), osnivač danske ekstremno desničarske partije Stram Kurs, poznat je po tome što organizira demonstracije u dijelovima gradova s velikom migrantskom populacijom, gdje gazi i pali Kur’ane, što je jedna od najvećih uvreda za muslimane. Samoproglašeni „čuvar slobode”, kako ga često nazivaju danski medije, Paludan smatra migranate i islam neprijateljima danskog društva, piše AJB.

Stoga, muzičari ‘naoružani’ trubama, bubnjevima i saksofonima, ali i drugim muzičkim instrumentima, prate njegove antimuslimanske skupove i tik uz njega proizvode tako glasnu buku da zaglušuju njegove riječi.

Zapravo, ne radi se o muzici, već više o zvuku. A Paludan je dirigent benda, on odlučuje kada, gdje i kako ćemo svirati. Kako i koliko glasno“, kaže Al Jazeeri Thorbjorn Ollgaard, 24-godišnji saksofonista, koji je i osnovač pokreta Free Jazz Against Paludan.

Ollgaard živi u Freetown Christianianu, dijelu Kopenhagena gdje je Paludan imao jedan od svojih skupova početkom godine, koje Ollgaard naziva govorom mržnje. Zgrabio je svoj saksofon i samo zasvirao, tako glasno da ljudi nisu mogli čuti ono što je Paludan govorio.

„To je moj način da pokažem svoj protest protiv Paludana“, kaže Ollgaard.

„Želio sam protestirati protiv Paludana, ali na pozitivan, nenasilan način“.

Na Facebook stanici Free Jazz Against Paludan – FJMP stoji da se radi o potencijalno najvećem danskom bendu – jer pokret prima sve one koji mu se žele pridružiti – s ciljem da „pratite rasističkog Paludana širom zemlje uz besplatnu jazz glazbu“.Povezani postovi: