Svijet

MVP Rusije: “Provodi se koordinirani informacioni napad na Moskvu”

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije reagovalo je na tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će Rusija za kratko vrijeme napasti Ukrajinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Provodi se koordinirani informacioni napad na Moskvu kako bi se diskreditovali opravdani zahtjevi Rusije za sigurnosne garancije. Istovremeno, cilj je da se opravdaju geopolitičke ambicije Zapada i njegove vojne aktivnosti na teritoriji Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od kraja 2021. i početkom 2022. godine pokrenuta medijska kampanja s ciljem uvjeravanja svjetske javnosti da se Rusija sprema za invaziju.

U saopštenju se navodi da su zapadne vlasti i mediji proizvodili lažne vijesti kako bi prikrili svoju agresiju.

“Vlasti i mediji zapadnih zemalja započeli su zavjeru radi eskalacije vještačkih tenzija oko Ukrajine”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak upozorile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi tokom Olimpijskih igara u Pekingu koje se završavaju 20. februara.

“Invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku ako (ruski predsjednik) Vladimir Putin odluči da je naredi… Mogla bi početi tokom Olimpijskih igara uprkos brojnim nagađanjima da će se to dogoditi tek poslije Olimpijskih igara”, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD-a Joe Bidena na konferenciji za novinare.

Sullivan je rekao da je Washington spreman nastaviti diplomatiju usmjerenu na rezultate koja se bavi bezbjednosnim problemima SAD-a, Rusije i Evrope.

On je rekao da bi Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi početi vazdušnim bombardovanjem i raketnim napadima, za koje je rekao da bi “očigledno mogli da ubiju civile bez obzira na nacionalnost”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost pozvao je Amerikance u Ukrajini da napuste zemlju što je prije moguće, “a u svakom slučaju u sljedećih 24 do 48 sati”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare